Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Tîlvăr: Ziua Mondială a Refugiaţilor

Tîlvăr: Ziua Mondială a Refugiaţilor

DISTRIBUIȚI

146188 – 20062017  „Data de 20 iunie marchează Ziua Mondială a Refugiaţilor, eveniment care îşi propune să atragă atenţia opiniei publice asupra situaţiei refugiaţilor, dar şi asupra migraţiei, una dintre cele mai complexe provocări ale secolul în care trăim.  Începând cu 4 decembrie 2000, prin rezoluţia 55/76, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis să onoreze în acest mod destinele a milioane de oameni care, forţaţi de conflicte violente, de persecuţii sau de sărăcia extremă, îşi părăsesc locul de baştină pentru a lua lungul şi foarte periculosul drum al refugiului.

Într-o lume în care una din 113 persoane este direct afectată de acest fenomen, Ziua Mondială a Refugiaţilor urmăreşte să promoveze găsirea unor soluţii eficiente şi de durată. Acest lucru poate deveni posibil prin adoptarea, în anul 2018, a unui Compact Global pentru refugiaţi, în cadrul căruia statele lumii să participe în mod solidar şi nemijlocit la susţinerea uriaşei poveri umanitare şi economice generate de strămutarea forţată de masă.

Cifrele sunt cutremurătoare. Începând cu anul 2014, aproximativ 1,7 milioane de refugiaţi şi migranţi au ajuns în Europa pe mare. De la începutul lui 2017, au fost înregistraţi peste 77 000 de astfel de migranţi, aproape 17% dintre aceştia fiind copii.  Mai mult de 1800 de persoane au decedat sau sunt date dispărute pe rutele de migraţie din Mediterana, doar în această scurtă perioadă. Un aspect aparte îl reprezintă evoluţiile înregistrate la nivelul acestor rute, cu o amplificare recentă a fenomenului pe traseul din vestul Mării Mediterane, în special din Libia către Italia.

Dincolo de implicaţiile dramatice în viaţa celor afectaţi şi de efectele sociale şi economice, enormele fluxuri de refugiaţi crează noi realităţi legate de securitate şi de nivelul de acceptabilitate în rândul comunităţilor din Uniunea Europeană. Ele alimentează circuite de crimă organizată interesate de contrabanda şi traficul de persoane şi periclitează ordinea socială din zonele traversate de migranţi.

Un accent special trebuie pus, nu doar cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiaţilor, pe protejarea copiilor de pe aceste rute de migraţie. Numărul lor este extrem de mare: un raport recent al organizaţiei „Save the children” menţionează peste 70 000 de migranţi minori neînsoţiţi, care ar fi debarcat doar în Italia, din 2011 şi până astăzi. Pericolele cu care aceştia se confruntă sunt numeroase şi extrem de mari.  În afară de dezrădăcinare şi despărţirea de părinţi, de condiţiile de mizerie, de lipsa accesului la îngrijiri medicale şi educaţie, aceştia riscă să cadă victime ale abuzurilor şi violenţelor de tot felul.

România, în calitate de membru al Uniunii Europene şi de stat semnatar al convenţiilor şi acordurilor internaţionale în domeniu, este şi trebuie să rămână prezentă în dialogul regional şi global pe această temă. Pe direcţia angajamentului ţării noastre în chestiunile privind migraţia şi fluxul de refugiaţi se înscriu atât vizita delegaţiei COSAC la Centrul de primire a migranţilor din Pozzallo – Italia, cât şi participarea membrilor Comisiilor pentru afaceri europene ale Parlamentului României la cea de-a LVII-a reuniune a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii al parlamentelor UE – COSAC de la Valletta – Malta.

Astăzi, 20 iunie,  de Ziua Mondială a Refugiaţilor, marcăm un moment al mobilizării la nivel global, fie că este vorba despre organizaţii internaţionale, guverne, agenţii specializate sau ONG-uri. Fiecare dintre noi poate contribui în a schimba şi îmbunătăţi soarta milioanelor de femei, bărbaţi şi copii din întreaga lume, care fug din calea războaielor şi persecuţiilor de tot felul”, a fost mesajul transmis de deputatul PSD, Angel Tîlvăr. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.