Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Victor Boștinaru: Extinderea UE în Balcanii de Vest, o prioritate

Victor Boștinaru: Extinderea UE în Balcanii de Vest, o prioritate

DISTRIBUIȚI

146117 – 1506208 Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat sprijinul Grupului S&D pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în contextul dezbaterii raportului eurodeputatului David McAllister, privind evoluțiile din Serbia, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în prezenţa Comisarului European pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Vreau să mulțumesc raportorului, domnul McAllister și raportorului din umbră, eurodeputata Tanja Fajon, pentru acest raport echilibrat. Grupul nostru reiterează angajamentul față de procesul de extindere a Uniunii Europene, iar aderarea țărilor din Balcanii de Vest și a Serbiei rămâne una dintre prioritățile noastre.

S-au făcut multe în Serbia pentru îmbunătățirea situației economice în general, combaterea crimei organizate și cooperarea regională. Acest raport recunoaște toate aceste progrese în mod corect. Dar, de asemenea, am multe îngrijorări cu privire la statutul democrației în Serbia – inclusiv modul în care recenta campanie prezidențială a fost alimentată cu retorica populistă și naționalistă, presupusele nereguli din alegeri, care necesită o anchetă și modul în care libertatea mass-media a fost subminată în mod repetat.

Întrucât cred cu tărie că procesul de aderare este benefic doar atunci când este onest, incluziv dar și destul de critic când este necesar, am câteva observații:

Stabilitatea în Balcanii de Vest este importantă, dar nu putem să sacrificăm valorile pentru stabilitate – ambele trebuie să meargă mână în mână atunci când negociem. Într-un joc cu așa-numita «stabilocrație» s-ar putea să pierdem ceea ce este cel mai important, pe cetățenii sârbi și angajamentul lor față de democrație. De asemenea, trebuie se ne asigurăm că la fiecare pas, opoziția și libertatea mass-media sunt respectate, iar preocupările societății civile sunt ascultate.

În incertitudinea globală din Uniune și din Balcanii de Vest, cu actori regionali și globali care sunt tot mai prezenți în regiune, Uniunea Europeană trebuie să ofere un semnal cu privire la angajamentul pentru extindere, însă și țările din regiune, inclusiv Serbia, trebuie să facă alegeri fără echivoc.” – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.