Acasă Anchete Justitie Judecătorul Horaţius Dumbravă: Arhiva SIPA ar fi trebuit arsă, fără a fi...

Judecătorul Horaţius Dumbravă: Arhiva SIPA ar fi trebuit arsă, fără a fi fost deschisă

DISTRIBUIȚI

  146623 – 12072017 –  Judecătorul Horaţius Dumbravă spune la RFI că are unele semne de întrebare privind legalitatea înfiinţării comisiei de inventariere a arhivei SIPA. Comisia îşi începe miercuri activitatea.

Horaţius Dumbravă declară că are o problemă cu legalitatea comisiei de inventariere a arhivei SIPA: “Mi-e greu să spun ce aşteptări am, pentru că eu am o problemă cu legalitatea acestei comisii şi modalitatea în care a fost ea constituită, lucru de altfel consemnat şi de asociaţiile profesionale ale magistraţilor (…). Mi-e greu să cred că acea arhivă, acele documente strânse de-a lungul a 13 ani, până în 2005, din 1992, pot fi considerate a fi obţinute în mod legal. Sunt informaţii de natură privată foarte multe dintre ele, se pare, pentru că încă nu ştim concret, iar astfel de informaţii care ţin de viaţa privată erau nelegal obţinute de către acel serviciu de informaţii, care a funcţionat până în 2005”.

“Eu aş fi aşteptat o altă abordare din partea ministrului Tudorel Toader. Aş fi aşteptat să discute totuşi cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, cu CSM-ul, pentru a găsi o soluţie legală, aş fi aşteptat ca şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să se implice, pentru că are atribuţii în acest domeniu al siguranţei naţionale (…), legea siguranţei naţionale prevede ca CSAT să răspundă şi de un astfel de serviciu, chiar dacă el nu mai este constituit, de informaţiile pe care le-a adunat, inclusiv Hotărârea de Guvern prin care a fost constituită comisia trebuia trimisă la CSAT, nu ştiu dacă s-a întâmplat acest lucru. Iată că din punctul meu de vedere, sunt multe chestiuni ce ţin de legalitatea constituirii acestei comisii, până când această comisie să lucreze efectiv”, spune judecătorul.

Horaţius Dumbravă crede că “în lipsa unor magistraţi, toată munca acestei comisii va fi pusă sub semnul întrebării (…). Nu a existat o consultare reală a asociaţiilor profesionale şi a CSM, oricât se străduieşte Ministerul Justiţiei să spună contrariul, acea consultare de anul trecut din septembrie sau octombrie s-a realizat în anumiţi parametri. Acum avem cu totul alţi parametri pe care i-a anunţat ministrul Justiţiei în luna mai, aşa încât o consultare ar fi trebuit să existe. Nu a existat, iată că şi relevanţa muncii acestei comisii va fi pusă sub semnul întrebării”.

Ce ar trebui să se întâmple cu arhiva SIPA? “Dacă e să mă raportez la dispoziţiile legale, această arhivă, exceptând informaţiile de natură profesională, deci dosarele profesionale, ar trebui arsă, pentru că acel serviciu a funcţionat nelegal, prin faptul că nu a răspuns în faţa CSAT, nu a funcţionat în parametri legali, iar cu atât mai mult, informaţiile de natură privată ies cu totul din rigorile Constituţiei României şi legii siguranţei naţionale. De aceea, eu spun că arhiva ar fi trebuit arsă, fără a fi fost deschisă. Pe de altă parte, tot logic este să ştim cine au fost acei torţionari, pentru că au fost torţionari, să ne înţelegem, ofiţerii şi colaboratorii, cei care au dat informaţii, unii chiar din sistemul de justiţie, despre colegii lor, care au fost acei torţionari şi de ce au făcut acest lucru, au avut anumite avantaje, anumite beneficii, au fost promovaţi în funcţii de execuţie, de conducere? Iată că nu am un răspuns concret, personal, tocmai pentru că poate că bine ar fi fost să discutăm cu toate argumentele pe masă şi să nu ne grăbim să deschidem o cutie a Pandorei”, consideră magistratul. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.