Acasă Social Aparare Ministrul Apărării a primit o delegație a Consiliului Atlantic al SUA

Ministrul Apărării a primit o delegație a Consiliului Atlantic al SUA

DISTRIBUIȚI
Aspect din timpul intalnirii oficiale

146603 – 11072017 –   Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a avut marţi, 11 iulie, la sediul ministerului, o întrevedere cu o delegaţie formată din foşti ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în Europa de Est, condusă de Damon Wilson, președintele executiv al Consiliului Atlantic al SUA.

Pe agenda discuţiilor s-au regăsit teme precum evoluția mediului de securitate din zona Mării Negre, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA şi alocarea bugetară pentru apărare de doi la sută din PIB.

În debutul întrevederii, ministrul Ţuţuianu a salutat împlinirea, în această zi, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA. A fost subliniat faptul că, pe dimensiunea de apărare, cooperarea cu SUA în cadrul Parteneriatului Strategic a contribuit în mod direct la consolidarea profilului euro-atlantic al României și rămâne esenţială în actualul mediu complex de securitate regional şi internaţional. Ca expresii concrete ale cooperării solide în plan militar între cele două naţiuni, ministrul a evidențiat capabilitatea de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, proiectarea şi construcţia Forţelor Speciale româneşti, hub-ul multinodal de transport de la Mihail Kogălniceanu, precum și programul complex de antrenament și pregătire în comun.

În acest context, partea română a transmis aprecieri referitoare la proiectul iniţiat de organizaţie, în colaborare cu Universitatea Naţională pentru Apărare “Carol I”, pe tema Mării Negre, care a generat o serie de dezbateri de substanță despre importanţa securităţii în regiune, în deplină concordanţă cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia.

Ambele delegaţii au apreciat nivelul excelent al cooperării între cele două armate, atât în teatrele de operaţii, cât şi în procesul de instrucţie şi pregătire militară, opinia comună fiind că, în viitor, această relaţie solidă de parteneriat va fi aprofundată şi consolidată.

O temă a discuţiilor bilaterale a constituit-o decizia României de a creşte bugetul pentru apărare, autorităţile române oferind un exemplu de determinare şi o planificare riguroasă în ceea ce priveşte consolidarea capacităţii de luptă a Armatei, dincolo de nivelul declarativ. Astfel, ministrul român a prezentat delegaţiei americane cele opt programe strategice pe care Armata le are în vedere a le implementa în perioada următoare, în conformitate cu necesităţile operaţionale reale militare.

Fondat în anul 1961, Consiliul Atlantic al SUA reprezintă un forum esenţial pentru analiza schimbărilor din domeniul economic şi politic, prin intermediul reţelei sale de lideri la nivel global. Consiliul gestionează zece centre regionale şi programe funcţionale legate de securitatea internaţională, conturând opţiunile de politici şi strategii care reprezintă viziunea Alianţei Nord-Atlantice.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.