Acasă Sud Arges Câmpulung Muscel: Zâmbetul a dispărut în orașul umoriștilor Topârceanu, Mușatescu, Petry…

Câmpulung Muscel: Zâmbetul a dispărut în orașul umoriștilor Topârceanu, Mușatescu, Petry…

DISTRIBUIȚI

146470 – 05072017 – Lansarea periodicului ”Satyrul”, la Muzeul din Câmpulung Muscel, a avut loc la 29 iunie 2017 într-un dezinteres major, în ciuda eforturilor organizatorilor. La eveniment au participat membri ai Cenaclului Umoriștilor Musceleni, dar aceștia nu au răspuns invitației de a prezenta, ”ceea ce noi considerăm că este o complementaritate editorialistă a publicației noastre”, revista ”Acidava”, aceasta fiind arătată la Curtea de Argeș în data de 14 iunie, se arată într-un comunicat remis PROMPT MEDIA.

Au participat totuși câteva personalități ale culturii din zonă: Călin Andrei, Emil Hagi, Nelu Constantin, Tudor Vlad, Cornel Stoian, George Cârstea, Lavinia Bădulescu. Printre animatorii evenimentului s-au numărat Alexandru Oprea, directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Maria Chirtoacă, Vali Mocanu și Iulian Citer Marinescu.

Ce este ”SATYRUL?”

Primul număr al revistei a apărut la 6 februarie 1866, la Iași, fiind editat de ”Societatea Chineză” condusă de Bogdan Petriceicu Hasdeu. Era vorba despre o publicație de mare fantezie și de profundă critică, mai întâi, literar-artistică și din ce în ce tot mai învederat social-politică. Conceput, după toate probabilitățile, democratic, de B. P. Hasdeu însuși, el prevedea clar și clauze dictatoriale care-i dădeau libertatea de a imagina și realiza revista după propria-i viziune. De altfel, el nu s-ar fi putut manifesta ”creator” într-un alt mod. Redacția – chiar dacă vor fi fost și alți membri desemnați – trebuia să constituie doar ”corul” de aprobare și nu un obstacol care să-l încurce sau să-i perturbe în vreun fel intențiile.

Ediția a doua a revistei a apărut sub îngrijirea Editurii Gimax. Este vorba despre o ediție nouă a publicației ieșene, susținută de un grup de entuziaști conduși de redactorul-șef Maria Chirtoacă, secondat de poetul Ion Mârzac în poziția de secretar de redacție. – Redacția SATYRUL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.