Acasă Economie Dificultăți pentru afaceriști

Dificultăți pentru afaceriști

DISTRIBUIȚI

146736 – 19072017 –  Un studiu al Băncii Mondiale face o analiză asupra condițiilor de afaceri din 22 de orașe din România, Ungaria și Bulgaria. „Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România și Ungaria” este cel mai recent studiu realizat de Banca Mondială. Raportul pleacă de la constatarea că cele trei state, relativ recent intrate în Uniunea Europeană, au realizat progrese semnificative. Raportul „Doing Business” are câteva elemente extrem de concrete prin care analizează nivelul la care se află economiile bulgare, române și maghiare în raport cu media Uniunii Europene.

Așadar, potrivit RFI, metoda de analiză a fost destul de simplă. S-au luat mai multe orașe, mai mari sau mici, din cele trei țări și s-a ales un eșantion de teme care privesc mediul de afaceri. Este vorba despre constituirea unei societăți comerciale, obținerea autorizației de construire, racordarea la rețeaua de electricitate, înregistrarea transferului dreptului de proprietate și soluționarea litigiilor comerciale. După cum se poate vedea sunt subiecte extrem de legate de mediul de afaceri, de care companiile, recent înregistrate sau cele care lucrează deja de ani de zile, se lovesc în activitatea lor curentă. Trebuie spus că analiza folosește un eșantion de 22 de orașe: din Bulgaria, șase orașe, din Ungaria, șapte orașe, iar din România, nouă orașe.

Prima concluzie este că există diferențe semnificative între orașe, atât între orașele din cele trei state și media europeană, cât și în interiorul aceluiași stat. Studiul arată că există diferențe între orașe în ceea ce privește obținerea autorizațiilor de construire, racordarea la rețeaua de electricitate și soluționarea litigiilor comerciale. Explicația este că avizele pentru construcții sunt date de autoritățile locale, că există furnizori diferiți de electricitate în fiecare regiune sau că rolul judecătorilor este crucial în soluționarea litigiilor. Suntem în fața unei diversități care este rezolvată destul de diferit de la oraș la oraș. De aceea, cea a mai importantă morală a studiului realizat de Banca Mondială este că orașele pot învăța lecții importante unele de altele și pot face schimb de experiență între orașe, din aceeași țară sau nu, în ceea ce privește cele mai bune practici.

Concret, iată doar câteva date concrete oferite de studiul Băncii Mondiale. De exemplu, în ceea ce privește România, au fost constatate diferențe majore între orașe în ceea ce privește soluționarea litigiilor comerciale. Există diferențe semnificative între Timișoara și Brașov. Timișoara la al doilea nivel al Uniunii Europene depășit doar de Lituania, în timp ce Brașovul se află sub media Uniunii Europene. Diferența este dată de faptul că Timișoara are o secție comercială separată și un sistem electronic sofisticat de gestionare a datelor; în schimb, în Brașov, aceste elemente lipsesc, iar soluționarea litigiilor comerciale și punerea în executare a sentințelor durează cu opt luni mai mult.

Iată însă un scurt tablou de bord al celor trei state incluse în analiză. Fiecare stat are cel puțin un oraș care depășește media Uniunii Europene. Două orașe din Bulgaria, Varna și Plevna, depășesc media europeană în ceea ce privește constituirea unei firme. Două orașe din Ungaria depășesc media europeană la capitolul obținerea autorizațiilor de construire. Oradea este peste media europeană în ceea ce privește transferul titlurilor de proprietate. Explicația acestei performanțe este aceea că în întreaga țară registrele de cadastru sunt păstrate pe hârtie, în vreme ce la Oradea aceste documente sunt scanate. Niciun oraș, din cele 22 analizate, nu se apropie de media europeană la indicatorul privind racordarea la rețeaua de electricitate. Obținerea unei racordări noi durează mai mult în toate cele trei state decât orice alt stat al Uniunii Europene. Chiar și în Iași, oraș care are cele mai rapide formalități dintre cele 22 de orașe comparate, un întreprinzător trebuie să aștepte cu trei luni mai mult decât media Uniunii Europene și cu cinci luni mai mult decât în statele europene cu cele mai rapide formalități, respectiv Austria și Germania.

În concluzie, dincolo de datele macroeconomice și de legislația fiscală, studiul Băncii Mondiale arată cât de complicată este viața unui întreprinzător în relația cu administrația locală. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.