Acasă Externe Teodor Meleșcanu: Obiectivul comun al României și Estoniei îl constituie menținerea și...

Teodor Meleșcanu: Obiectivul comun al României și Estoniei îl constituie menținerea și consolidarea unității europene

DISTRIBUIȚI

146500 – 06072017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat miercuri, 5 iulie 2017, la conferinţa de presă de lansare a Preşedinţiei estone a Consiliului UE, organizată la Bucureşti, de Ambasada Republicii Estonia, în cooperare cu Reprezentanţa Comisiei Europene. La eveniment au participat, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi reprezentanţi ai presei.

Ministrul a salutat obiectivele prezentate de Preşedinţia estonă a Consiliului UE şi a exprimat sprijinul deplin al României pentru agenda de priorități propusă, o agendă pozitivă, echilibrată şi ambiţioasă pentru Uniunea Europeană. A subliniat similaritatea de abordare și viziune între România şi Estonia asupra principalelor dosare europene de actualitate, salutând în context faptul că un element central al programului de priorități și cel mai important obiectiv comun îl constituie menținerea și consolidarea unității europene. A reiterat susţinerea României pentru consolidarea proiectului european în baza unor abordări coerente, unitare şi incluzive, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni, inclusiv a cetățenilor români.

Ministrul Teodor Meleșcanu și-a exprimat, de asemenea, încrederea într-o cooperare strânsă în perioada următoare, având în vedere că Estonia și România fac parte din trio-uri succesive ale Președinției Consiliului UE, în vederea asigurării continuității și coerenței în aplicarea Agendei Strategice a UE, pentru atingerea obiectivelor comune stabilite. A reiterat angajamentul guvernului român pentru asigurarea unei Președinții de succes în primul semestru 2019.

Demnitarul român a subliniat faptul că România rămâne ferm ataşată promovării la nivel UE a principiilor şi valorilor fundamentale, și a salutat în mod special accentul pus de Președinția estonă pe finalizarea Pieței Unice Digitale. Competitivitatea Uniunii, dar și a României, depinde de capacitatea de a genera și utiliza eficient inovații digitale în toate sectoarele economiei, fiind esențial ca Europa să devină o piață unică digitală reală și robustă, în care cetățenii, companiile și administrația să utilizeze serviciile digitale în facilitarea activităților și nevoilor lor cotidiene.

În privința obiectivului privind asigurarea unei Europe sigure, ministrul Teodor Meleşcanu a arătat că România va susține Președinția estonă în continuarea discuțiilor la nivel european cu privire la instrumentele destinate îmbunătățirii securității interne a UE. A evidențiat faptul că spațiul Schengen este unul dintre cele mai mari beneficii ale integrării europene pentru cetățenii UE și de aceea trebuie făcut tot posibilul pentru ca acesta să continue să îndeplinească rolul său esențial, și anume acela de a asigura libera circulație a cetățenilor și a bunurilor. Consolidarea securității frontierelor externe ale UE trebuie să rămână o prioritate, ministrul Meleșcanu evidenţiind capacitatea demonstrată de România de protejare a frontierelor externe ale Uniunii şi contribuţia concretă adusă de ţara noastră la eforturile europene în materie.

Ministrul a subliniat, de asemenea, sprijinul pentru priorităţile Preşedinţiei estone care vizează întărirea rolului global al Uniunii, cu accent pe stabilizarea vecinătății, promovarea prosperității şi democrației şi dezvoltarea relațiilor cu partenerii Uniunii, de o manieră echilibrată şi cu beneficii reciproce. A evocat importanța acordării unei atenții sporite partenerilor estici, față de care UE trebuie să-și îndeplinească angajamentele, concentrându-se pe beneficii concrete pentru cetățenii acestor țări.

Salutând includerea politicii de extindere pe lista priorităților Președinției estone, ministrul afacerilor externe a menționat importanța continuării și utilizării acesteia ca instrument eficient de transformare politică și economică în vecinătatea Europei și la nivelul Uniunii, care își menține oferta politică și angajamentele atâta timp cât reformele necesare sunt puse în aplicare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.