Acasă Politic Teodor Meleșcanu: „România va continua să promoveze sistemul multilateral de comerț”

Teodor Meleșcanu: „România va continua să promoveze sistemul multilateral de comerț”

DISTRIBUIȚI

 146480 – 05072017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu,  a avut o întrevedere cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ricardo Azevedo. Ministrul afacerilor externe l-a asigurat pe oficialul OMC de sprijinul României în exercitarea unui nou mandat de director general al organizaţiei (câștigat în februarie 2017). A apreciat rezultatele din primul mandat, îndeosebi cele legate de desfășurarea Conferinţelor Ministeriale OMC de la Bali (2013) şi Nairobi (2015), precum și încheierea unor importante acorduri plurilaterale precum Acordul privind Facilitarea Comerțului (ATF) și Acordul privind tehnologia informației (ITA).

Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat angajamentul României de a continua, din postura de stat membru UE, să promoveze sistemul multilateral de comerț, eliminarea barierelor ce stau în calea comerţului liber și combaterea tendinţelor protecţioniste la nivel global, ce riscă să afecteze progresele înregistrate în ultimele decenii în dezvoltarea sistemului multilateral de comerț. Ministrul a apreciat, de asemenea, implicarea personală a directorului general al OMC pentru crearea unui cadru de liberalizare comercială care ia în calcul nevoile statelor defavorizate, astfel încât toţi membrii organizației să beneficieze cât mai amplu de avantajele comerţului liber și ale globalizării.

Directorul general al OMC a mulţumit pentru aprecieri şi pentru angajamentul României în promovarea regulilor internaționale de comerț, exprimând convingerea că țara noastră a făcut opţiunea corectă în actualul context al dezbaterilor internaționale pe tema globalizării și liberalizării comerțului. A apreciat evoluția economiei românești și a încurajat promovarea investițiilor, îndeosebi în educație și infrastructură, precum și stabilitatea fiscală, care pot contribui decisiv la atractivitatea pieței din România și la reducerea decalajelor regionale. A confirmat, totodată, că una dintre temele prioritare ale OMC în această perioadă se referă la dezvoltarea echitabilă a comerţului, care să ia în considerare interesele tuturor statelor, inclusiv ale celor mai puţin dezvoltate. În acest sens, România și UE constituie parteneri de primă mărime ai OMC.

De asemenea, la întrunire  a participat și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ilan Laufer.  – PROMPT MEDIA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMihai Chirica, la DNA
Articolul următorTudorel Toader se abţine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.