Acasă Social Zile libere pentru deţinuţi

Zile libere pentru deţinuţi

DISTRIBUIȚI

146511 – 06072017 – Curtea Constituţională a României a decis, astăzi, ca deținuții care stau în condiții improprii în închisoare să primească zile libere drept compensație, respingând astfel ca neîntemeiată sesizarea opoziției pe proiectul de modificare a Legii executării pedepselor, precizează EVZ.

Judecătorii au luat astăzi în discuție obiecția de neconstituționalitate formulată de 51 de deputați PNL și USR cu privire la proiectul de modificare a Legii executării pedepselor. Astfel, prin modificarea Legii executării pedepselor, deţinuţii vor primi un beneficiu de şase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. USR a susţinut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii, deoarece perioada de şase zile este mult prea mare.

Potrivit ordinii de zi a plenului CCR, se va discuta pe obiecţia de neconstituţionalitate a legii pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, obiecţie formulată de 51 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România.

Pe 9 mai, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

„Prin modificarea Legii executării pedepselor, deţinuţii vor primi un beneficiu de şase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. USR a susţinut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii, deoarece perioada de şase zile este mult prea mare”, preciza la acea dată USR. Uniunea considera că este „excesivă” creşterea beneficiului în zile considerate executate de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată şi de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte.

În opinia USR, reglementarea actuală este suficientă.

„Acest proiect de lege prevede posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral şi periculos. De asemenea, se va crea o discriminare bazată pe avere: deţinuţii care au situaţie materială bună sau o familie care să îi susţină vor putea să renunţe mai uşor la salariul pentru munca prestată, faţă de un deţinut fără susţinere sau fără familie”, declara deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.