Acasă Social Educatie A fost deschisă ediția pilot a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei

A fost deschisă ediția pilot a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei

DISTRIBUIȚI

147300 – 25082017 – Comisia Națională a României pentru UNESCO a deschis, la Institutul Cultural Romîn, ediția pilot a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, la care au fost invitaţi să participe tineri din Italia, Slovenia, Turcia, Serbia, Bulgaria, Belarus, Ucraina, Moldova, Franța, Grecia, Cipru și România. Manifestarea face parte din proiectul UNESCO’s Academy of Young Women-The fight against Xenophobia, Extremism and Aggression, propus de Comisia Națională a României pentru UNESCO în august 2016 la Paris şi declarat eligibil pentru implementare în România, în 2017.

La eveniment au participat Ani Matei, secretar general Comisia Națională a Românei pentru UNESCO, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, Monica Gheorghiță, secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Michèle Ramis, ambasador al Republicii Franceze în România, Maria-Ekaterini Papachristopoulou-Tzitzikosta, președintele Comisiei Naționale a Republicii Elene pentru UNESCO, Monaliza Cîrstea, secretar general – Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Daniela Popescu, coordonatorul de proiect al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Au mai fost prezenți, Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, Jelena Cukic, ministru consilier al Ambasadei Serbiei, Andreja Horvath, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei Sloveniei, alți membri ai corpului diplomatic, numeroase personalități artistice și culturale.

În deschiderea evenimentului, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român a subliniat: ”Cultura și violența nu au nimic în comun. Nu se plac. Se resping. Și totuși, despre asta vorbim. Pentru că violența există, faptele și cifrele o atestă, din păcate, și nouă ne trebuie soluții la această problemă. Prima condiție este identificarea problemei, apoi definirea și conștientizarea ei în mediile cele mai diverse. Da, mass-media este de ajutor, da – liderii de opinie vor fi mereu alături de cauze de acest tip, și mai ales da – cultura trebuie să fie o punte prin care violența să fie înlocuită de frumos, discriminarea să lase locul colaborării. Ar putea să pară o simplă fantezie, dar la ICR aceasta este, în fiecare zi, o realitate palpabilă”.

Ani Matei: ”Evenimentul se înscrie în preocupările actuale ale UNESCO. Sintagma academie dorește să confere acestui eveniment atributele de perenitate, de continuitate și consecvență pentru promovarea luptei globale împotriva xenofobiei, extremismului și violenței față de femei în general și față de femeile tinere în special. Un asemenea obiectiv își are rădăcini în acțiuni ale UNESCO care datează de mai multe decenii.”

Monica Gheorghiță s-a referit în timpul alocuțiunii sale la tematica Academiei UNESCO din perspectiva obiectivelor pentru dezvoltare durabilă adoptate la nivelul ONU și a desemnării anului 2017, la nivel UE, ca an dedicat eliminării violenței îndreptate împotriva femeilor, subliniind importanța educației ca mijloc de promovare a unei culturi a păcii, toleranței și diversității și ca instrument de promovare a drepturilor omului și egalității de gen.

Michèle Ramis a evidențiat că este foarte bucuroasă să participe la deschiderea Academiei UNESCO a Tinerelor Femei. ”Lupta împotriva extremismului, a xenofobiei și a agresiunii e o temă esențială a luptei pentru egalitatea femeilor, fiind prioritară în societatea de azi și o temă relativ nouă. În ultimii ani, s-au făcut progrese pentru drepturile civice, profesionale, sexuale ale femeilor. Din punct de vedere juridic, se poate spune că femeile sunt egale bărbaților, dar există un decalaj în transpunerea în practică a acestei legi. În continuare, ambasadoarea Republicii Franceze a subliniat că țara sa luptă, alături de UNESCO, pentru combaterea violenței domestice și pentru implementarea drepturilor femeii, subliniind că acestea sunt obiective primordiale. Franța este foarte angajată în combaterea violenței. Nu trebuie să încurajăm atitudinile agresive din jurul nostrum”.

Maria-Ekaterini Papachristopoulou-Tzitzikosta, președintele Comisiei Naționale a Republicii Elene pentru UNESCO, a relevat importanța temei propuse în cadrul Academiei, subliniind colaborarea permanentă dintre Comisia Națioanală a României pentru UNESCO și Comisia Națională a Republicii Elene pentru UNESCO, în implementarea și promovarea prin toate mijloacele a rolului tinerei femei într-o lume bazată pe egalitate.

Monaliza Cîrstea: ”Mișcările sociale din ultimii ani impun o reorientare imperios necesară către întărirea respectului față de drepturile omului și libertățile fundamentale și, în mod special, a garanțiilor privind aplicarea și respectarea acestora, ca bază a oricărei societăți democratice. Totodată apreciem că acest proiect poate reprezenta o platform de dialog și solidaritate între tinerele femei cu efecte benefice în ceea ce privește îmbunătățirea statutului social al femeilor din România”.

Daniela Popescu, coordonatorul proiectului din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO  și moderatorul evenimentului  a prezentat câteva date statistice îngrijorătoare privind discrepanțele dintre femei și bărbați în societate. ”În lumea contemporană, problematica discriminării de gen, alături de repercusiunile acesteia resimțite în special la nivelul tinerilor, sunt considerate priorități globale. Din acest motiv, în luna septembrie a anului 2015, Organizația Națiunile Unite a adoptat un set de obiective pentru anul 2030 cu scopul de a pune capăt diferențelor sociale, și a asigura prosperitatea și evoluarea întregii națiuni, ca parte a unei noi agende de dezvoltare durabilă. Egalitatea de gen a devenit al cincilea obiectiv de dezvoltare durabilă. În acest context, Academia UNESCO a Tinerelor Femei intenționează să fie un manifest de durată care să contribuie la consolidarea rolului femeii într-o lume dreaptă în care trebuie construit conceptul de egalitate de gen”.

Invitații au apreciat lucrările de design contemporan expuse de artista Carmen Emanuela Popa. Expozitia 56 Route, care va rămâne deschisă până pe 8 septembrie 2017 la sediul ICR, se constituie într-un un manifest feminist, care denunță agresiunea sub cele mai diverse forme, intoleranța și violarea intimității afective.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.