Acasă Anchete Justitie București: Angajatii din penitenciare încep protestele

București: Angajatii din penitenciare încep protestele

DISTRIBUIȚI

146934 – 01082017-  Angajatii din penitenciare declanseaza proteste pe durata nedeterminata in toate unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor ca reactie la lipsa de interes a Guvernului in ceea ce priveste rezolvarea problemelor din penitenciare.

Avand in vedere ca prioritatile politice legate de gratieri si beneficii pentru detinuti au fost in buna masura realizate, consideram ca este momentul ca Guvernul si Ministerul Justitiei sa lucreze si in interesul realizarii actului de justitie, spun sindicaliștii.

Intr-o prima etapa, incepand cu 1 august 2017, angajatii din penitenciare refuza sa efectueze ore suplimentare si alte atributii decat cele specifice functiilor ocupate. Cel mai probabil, asa cum s-a intamplat dealtfel si anul trecut cand un alt Guvern nu si-a respectat promisiunile, activitatile din penitenciare vor fi treptat blocate.

La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetari si fiecare angajat va actiona in justitie, in fata instantelor nationale si internationale de jurisdictie a muncii, Guvernul Romaniei pentru obligarea acestuia la aplicarea unor masuri concrete privind asigurarea unor conditii de munca decente.

Daca autoritatile nu vor reactiona pozitiv, actiunile de protest se vor muta la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ministerului Justitiei si Guvernului Romaniei, pana cand aceste institutii isi vor respecta obligatiile legale si cele prevazute in acordurile colective.

Protestele angajatilor din penitenciare sunt motivate de faptul ca Guvernul Romaniei refuza sa faca investitii pentru imbunatatirea conditiilor de munca, blocheaza concursurile de ocupare a functiilor vacante, intarzie nepermis aplicarea unor masuri de protectie a angajatilor si adopta legi care restrang drepturi salariale si scad pensii.

Concret, bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmeaza a fi taiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de functii vacante in sistemul penitenciar si se inregistreaza peste 700.000 de ore suplimentare. Un angajat din șase a parasit sistemul penitenciar in ultimii doi ani, iar Guvernul a blocat angajarile. Conditiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cat sunt pentru detinuti, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege aceasta situatie de fapt. Diferenta fiind ca personalul din penitenciare lucreaza in medie 23 de ani in aceste conditii improprii, in vreme ce detinutii executa in medie cate 4 ani de pedeapsa.

In plus ofiterii si agentii de penitenciare gestioneaza mii de incidente grave (agresiuni intre detinuti si la adresa personalului, incaierari, violuri, distrugeri, revolte, samd) cauzate de lipsa de personal, a dotarilor necorespunzatoare si a precaritatii amenajarilor de siguranta, pentru care Guvernul Romaniei refuza sa aloce fonduri.

In schimb, dupa ce a promis prin Ministerul Justitiei ca va investi 61 de milioane de lei in 2017 pentru imbunatatirea conditiilor de lucru din penitenciare si nu a facut-o, Guvernul Romaniei se gandeste sa micsoreze pensiile de serviciu pentru angajatii din penitenciare.

Aceasta este situatia angajatilor din penitenciare si pentru aceste motive protestam, chiar daca ramanem deschisi dialogului si speram in continuare ca autoritatile vor intelege in cele din urma necesitatea abordarii cu seriozitate a problemelor din penitenciare, mai spun sindicalistii.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.