Acasă Politic București: USR crede că Guvernul va bloca economia prin introducerea obligației de...

București: USR crede că Guvernul va bloca economia prin introducerea obligației de a avea un cont separat pentru TVA

DISTRIBUIȚI

147057 – 08082017-  Coaliția de guvernare PSD – ALDE continuă războiul injust cu firmele și contribuabilii onești din România. Prin introducerea obligației de a plăti și încasa taxa pe valoare adăugată într-un cont separat, activitatea a peste 300.000 de firme plătitoare de TVA va fi bulversată și blocată.

Partidul Uniunea Salvați România avertizează că prevederile ordonanței Guvernului prin care se introduce obligația de plată defalcată a TVA vor duce la un blocaj total în economie.

”Banii contribuabililor din TVA vor fi blocați într-un cont separat care nu vor putea fi folosiți decât cu aprobarea ANAF. Astfel, există riscul apariției unor situații de abuz în care funcționarii fiscului, intenționat sau nu, vor întârzia să aprobe folosirea unor sume care de fapt și de drept sunt ale agenților economici. Totodată, sancțiunea pentru plata greșită a TVA, de 50% din sumă, este disproporționată în raport cu abaterea făcută de comerciant. Contul de TVA va fi o birocrație în plus care va îngreuna și mai tare mediul de afaceri din România. Și asta pentru că la noi, evaziunea fiscală se combate prin a-i trata pe toți ca pe niște infractori și, mai ales, începând cu cei mici”, declară deputatul USR, Claudiu Năsui, membru în Comisia de Buget – Finanțe din Camera Deputaților.

În prezent, un astfel de sistem de plată a TVA într-un cont separat, obligatoriu pentru toate societățile comerciale, nu mai funcționează în nicio altă țară din Europa. Doar în Italia a fost experimentată o astfel de soluție, obligatorie însă numai în cazul entităților publice. ”În Italia experimentul a arătat că gestiunea fluxurilor de cash s-a înrăutățit pentru aceste companii iar costurile comisioanelor cu tranzacțiile bancare au crescut, ceea ce era de așteptat, pentru că se dublează numărul de tranzacții”, susține deputatul Claudiu Năsui.

Într-un alt exemplu, în Polonia, implementarea unui mecanism opțional de plată diferențiată pentru TVA este în pregătire de trei ani și urmează să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Spre deosebire, în România, ministerul Finanțelor dorește să introducă mecanismul de plată diferențiată a TVA în cel mult o lună, opțional de la 1 septembrie și obligatoriu de la 1 octombrie, fără evaluări de impact și fără o dezbatere publică cu mediul de afaceri.

USR atrage atenția încă o dată că guvernarea, din disperarea de a crește veniturile statului pentru a putea pune în practică promisiunile electorale populiste, aruncă toată această responsabilitate în sarcina mediului de afaceri și a contribuabililor onești care sunt tratați ca potențiali infractori. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.