Acasă Politic București: USR zice că pregătește falimentul lui Liviu Dragnea

București: USR zice că pregătește falimentul lui Liviu Dragnea

DISTRIBUIȚI

147027 – 07082017-  Partidul Uniunea Salvați România a inițiat un pachet de legi care interzice accesul societăţilor cu acțiuni la purtător la contracte cu instituții publice, astfel încât ”firmele căpușe și neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să fie decuplate de la robinetul banilor publici”, se arată într-un comunicat de presă.

”Acțiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activitățile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acțiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situații de trafic de influență. Legislația actuală din România permite funcționarilor publici aflați sub incidența Legii nr. 176/2000 să ascundă cu ușurință fluctuațiile nejustificate ale averilor rezultate din facilitarea ilicită a accesului la contracte de achiziție publică pentru companiile cu acțiuni la purtător pe care le controlează, prin intermediul cărora încălcările legislaţiei privind conflictul de interese pot fi mușamalizate cu ușurință”, a declarat senatorul Silvia Dinică.

Tel Drum SA, societate cu acțiuni la purtător, a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP. Acestea sunt doar cele verificabile, dar pot exista și contracte mai mici sau mai vechi care nu au trecut prin SEAP. În urma dezvăluirilor recente ale jurnaliștilor de la Rise Project, există suspiciunea că deținătorul acțiunilor la purtător din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obținut contractele cu entități administrative conduse direct sau prin interpuși ai liderului PSD.  Tel Drum SA este o fostă regie autonomă aflată în proprietatea Consiliului Județean Teleroman în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al acestei instituții.

”Legile propuse de USR interzic accesul societăților cu acțiuni la purtător la orice fel de achiziție publică, precum și la contractele în afara achizițiilor publice, și în acelasi timp interzic prelungirea și/sau suplimentarea contractelor existente cu astfel de societăți. Așa reușim să închidem orice acces la fonduri publice pentru firmele căpușă ale baronilor PSD: în viitor nu vor mai fi primiți la contractare, iar în prezent nu li se vor prelungi contractele, altfel prelungeau contractele actuale și eludau legea”, a explicat, la rândul său, deputatul Silviu Dehelean.

Pachetul legislativ inițiat de USR vizează  modificarea legilor achizițiilor publice (98/2016, 99/2016 și 100/2016) în sensul interzicerii participării la licitații a societăților cu acționariat secret, neverificabil, așa cum sunt cele cu acțiuni la purtător. Mai mult, se interzice și prelungirea și/sau suplimentarea contractelor deja semnate cu aceste societăţi la data intrării în vigoare a legii de modificare.

În același sens, parlamentarii USR au depus o serie de amendamente și la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, deoarece există cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intră sub incidența legilor achizițiilor publice. Amendamentele USR interzic societăților controlate în orice mod de stat contractarea firmelor cu acțiuni la purtător. Sancțiunea este nulitatea contractelor și amendarea vinovaților (de la 1.000 la 5.000 Lei), iar amendă nu înlătură răspunderea penală. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.