Acasă Anchete Justitie Klaus Iohannis: ”Dacムacest amalgam de măƒsuri va fi asumat de Guvern...

Klaus Iohannis: ”Dacムacest amalgam de măƒsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocムîn care era subordonatムpoliticului”

DISTRIBUIȚI

147274 – 23082017 – Administrația Prezidențială a reacționat față de modificările la legile Justiției prezentate astăzi de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Într-un comunicat de presă, Administrația Prezidențială vorbește despre ”un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționăƒri a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție”.”România se aflムîntr-un moment care îi este favorabil în planul relațiilor internaționale, cu precăƒdere în comunitatea europeanăƒ. Ar fi în defavoarea țăƒrii noastre ca, dupムtoate eforturile depuse pânムacum, sムne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției. Acest lucru ar fi în totalムcontradicție cu angajamentele pe care și le-a luat România prin aderarea la Uniunea Europeanムși nu ar face decât sムmenținムpe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare”, se arată în comunicat.

”O parte din măƒsurile anunțate încearcムinducerea unei false probleme și acreditarea ideii cムPreședintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar. în realitate, rapoartele MCV, recomandăƒrile atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecăƒtorilor europeni îl indicムpe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizeazムinfluența politicului în aceste proceduri.

În ultimul deceniu, preocuparea decidenților politici a fost aceea de a asigura independența justiției prin reducerea pânムla eliminare a rolului ministrului Justiției în cadrul procedurilor de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar, în paralel cu sporirea treptatムa rolului CSM. Propunerile de astăƒzi urmăƒresc întăƒrirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionăƒrii carierei magistraților, de fapt, slăƒbirea justiției.

Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului cムvegheazムla respectarea Constituției și exercitムfuncția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiției este numit politic, prin votul unei majorități parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic.

Articolul 132 din Constituție prevede cムprocurorii își desfășoarムactivitatea sub autoritatea, și nu în subordinea ministrului Justiției. Autoritatea însムnu se confundムcu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui sムinducムdiferențe artificiale între statutul judecătorilor și cel al procurorilor.

Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de căƒtre factorul politic, amenințarea judecăƒtorilor cu răƒspunderea patrimonialムîn caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor fațムde ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor. La acestea se adaugムși propunerea de înființare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmăƒrirea penalムa magistraților cu consecințe asupra competențelor celorlalte parchete specializate, în particular a DNA. În absența unor garanții legislative și instituționale cu privire la independența acestei noi structuri, riscul afectării luptei împotriva corupției este evident.

Propunerile ministrului Justiției necesitムrespectarea exigențelor transparenței decizionale și supunerea acestora unor autentice dezbateri publice. Totodatăƒ, având în vedere cムaceste modificăƒri afecteazムorganizarea judiciarムși cariera magistraților, punctul de vedere al magistraților este obligatoriu.

Dacムacest amalgam de măƒsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocムîn care era subordonatムpoliticului”, precizează Administrația Prezidențială. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »