Acasă Economie Mihai Fifor: Cuprumin nu se mai privatizează, pentru că face perfomanţă şi...

Mihai Fifor: Cuprumin nu se mai privatizează, pentru că face perfomanţă şi la stat

DISTRIBUIȚI

146951 – 01082017- Cel mai important producător de minereu de cupru va rămâne în portofoliul Ministerului Economiei. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Economiei, Mihai Fifor, care a vizitat sediul central al companiei din Abrud. Ministrul a declarat, cu aceeaşi ocazie, că va propune Parlamentului o nouă lege a minelor, informează RFI.

Compania de stat Cuprumin a fost pe marginea falimentului în urmă cu câțiva ani, iar Guvernul a încercat, fără succes, să o privatizeze. Însă relansarea economiei mondiale și sporirea cererii de cupru a dus la revigorarea Cuprumin. Potrivit datelor companiei miniere, în anul 2016, Cuprumin a realizat un profit de 7 milioane de lei. În acest an, până acum, profitul companiei este de 25 de milioane de lei. Ministrul Economiei, Mihai Fifor, ar dori redeschiderea unui combinat în zonă pentru prelucrarea metalelor neferoase, astfel încât România să exporte metal cu o valoare mai mare decât cea a minereului. Un astfel de combinat a funcționat în Zlatna.

„Vreau să vă mărturiesc că pentru mine, ca ministru al Economiei este prima vizită pe care o fac la un obiectiv din portofoliul Ministerului Economiei şi am ţinut să încep cu exploatarea de la Abrud, de la Roşia Poieni, dacă vreţi şi ca un semnal, pentru că noi dorim să încurajăm această zonă. Ştim foarte bine că întreaga zonă stă pe această industrie şi am discutat mult cu domnul director. Are un plan ambiţios de dezvoltare”, a declarat ministrul Economiei, Mihai Fifor.

Cuprumin are în prezent 540 de angajați, iar în perioada următoare va mai angaja 20 de persoane. De asemenea, conducerea companiei dorește să ia un credit bancar pentru a investi suma de 40 de milioane de lei în noi tehnologii din domeniul minier, care să sporească profitabilitatea companiei. Cuprumin exploatează cariera de la Roșia Poieni, care reprezintă 60 la sută din rezervele de cupru ale României. Directorul general al Cuprumin, Nicolae Turdean, spune că exploatarea merge bine şi datorită investiţiilor făcute.

„Vă informez că anul acesta am cumpărat două autobasculante de 90 de tone, am cumpărat excavator, am reuşit să facem nişte automatizări la Uzina de preparare, bucle de alimentare, variatoare de turaţii, nişte utilaje care ne-au dus în situaţia de a scădea break even-ul companiei”, a spus directorul general Nicolae Turdean.

Ministrul Economiei, Mihai Fifor a anunțat că, în luna septembrie, va propune Parlamentului o nouă lege a minelor. El a adăugat că această lege nu va însemna și un nou proiect pentru exploatarea de aur de la Roșia Montană, deoarece aceasta face obiectul unui litigiu între statul român și compania Roșia Montană Gold Corporation. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.