Acasă Externe Ministrul Meleșcanu atenționează despre problemele cu care se confruntă minoritatea română în...

Ministrul Meleșcanu atenționează despre problemele cu care se confruntă minoritatea română în Ungaria

DISTRIBUIȚI
foto: hotnews.ro
foto: hotnews.ro

 – 147385 – 31082017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut miercuri, 30 august 2017, convorbiri cu omologul său ungar, Péter Szijjártó.

Consultările celor doi miniștri au avut loc în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în cadrul căreia oficialul ungar a susținut un discurs, la invitația omologului român, pe teme regionale și europene. Cu această ocazie, cei doi oficiali au confirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în beneficiul reciproc al celor două țări şi al cetăţenilor. Ministrul Teodor Meleşcanu a accentuat necesitatea dezvoltării, în continuare, a cooperării economice, prin proiecte sectoriale, precum și a interconectării regionale în domeniul transportului de gaze naturale. A urat succes Ungariei în calitate de preşedinţie rotativă a Grupului Vişegrad.

În cadrul întrevederii bilaterale, a fost reliefată importanţa acordată relației româno-ungare, din perspectiva dialogului politico-diplomatic și a cooperării în domeniul economic, fiecare dintre cele două state fiind pentru celălalt unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali. Cei doi demnitari au exprimat interesul pentru intensificarea cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunități care să accelereze volumul schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state. Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat interesul pentru organizarea, în toamna acestui an, a unei noi sesiuni a Comisiei Economice Mixte româno-ungare.

Totodată, a fost discutată cooperarea bilaterală sectorială în baza proiectelor în curs de derulare, îndeosebi în domenii precum energia și infrastructura, precum și necesitatea identificării de noi oportunități de cooperare.

Șeful diplomației române a reiterat, în dialogul cu omologul său ungar, problemele cu care se confruntă minoritatea română în Ungaria, îndeosebi lipsa unui sistem adecvat de educație în limba maternă, precum și lipsa unei mass-media reale în limba română. A făcut apel, în acest context, la implicarea substanțială a autorităților de la Budapesta în asigurarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Ungaria în acest sens și cu principiul reciprocității.

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul ferm al României pentru asigurarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității maghiare, precum și constanța deschiderii spre dialog a părții române pentru soluționarea aspectelor care privesc minoritatea națională a fiecărui stat pe teritoriul celuilalt stat, în mod deosebit în cadrul instituțional convenit în acest scop prin Tratatul politic de bază, respectiv Comitetul de specialitate româno-ungar de cooperare în domeniul minorităţilor naţionale.

În perspectiva evenimentelor care vor marca anul 2018, ministrul român al afacerilor externe a evocat necesitatea unui grad de încredere care să permită abordarea deschisă şi fără accente emoţionale inclusiv a temelor faţă de care cele două state au poziţionări diferite. În acest context, ministrul Meleșcanu a avansat omologului ungar propunerea organizării unui eveniment internațional pentru marcarea Centenarului Primului Război Mondial, care să implice, pe lângă România și Ungaria, și alte state relevante din regiune, propunere acceptată de omologul ungar.

Cu privire la subiectele de pe agenda europeană, au fost dezbătute teme actuale, precum viitorul Europei şi Brexit. Partea română a reliefat importanța unei abordări unitare, coerente şi principiale în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă și externă a Uniunii Europene, astfel încât să se asigure consolidarea proiectului european și a profilului UE în plan global.

De asemenea, cei doi miniștri au trecut în revistă evoluțiile din Balcanii de Vest, subliniindu-se faptul că este esențială menținerea securității și stabilității în regiune și accentuându-se necesitatea ancorării ireversibile a regiunii pe calea europeană.

Ambii demnitari au exprimat susţinerea fermă pentru continuarea procesului de extindere a UE, cu rol esențial în asigurarea stabilităţii, democraţiei şi securităţii întregii Europe, subliniind importanța menținerii credibilității politicii de extindere în raport cu statele candidate și aspiranți.

În discuţii au fost abordate şi evoluţiile din vecinătatea estică, ministrul Teodor Meleşcanu reiterând faptul că România va continua să fie un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și va pleda la nivelul UE în favoarea consolidării sprijinului european pentru autoritățile de la Chișinău, pe baza implementării agendei de reforme.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.