Acasă Social Mișcarea asistată, medicament pentru durerile de spate

Mișcarea asistată, medicament pentru durerile de spate

DISTRIBUIȚI

147247 – 22082017 Mai mult de jumătate dintre cei care au afecțiuni ale coloanei vertebrale aleg ca primă opțiune operația, cu toate că doar 5% au nevoie cu adevărat de intervenție chirurgicală, iar ceilalți se pot trata cu ajutorul fizioterapiei și a kinetoterapiei. Potrivit dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, studii realizate la nivel european au dovedit că, în majoritatea cazurilor, mişcarea sub supraveghere medicală acţionează ca un medicament asupra articulaţiilor dureroase.

”Una din cele mai performante tehnologii pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale, pe care o folosim, și-a dovedit eficiența din plin de-a lungul anilor și a fost creată în Finlanda. Este vorba despre un sistem David de reabilitare a coloanei vertebrale format din şase aparate computerizate care se bazează pe mișcare și care completează efectele gimnasticii medicale, kinetoterapiei, sau pot înlocui înotul ori ale altor sporturi necesare întăririi musculaturii paravertebrale”, explică dr. Iulia Belc. Medicul spune că după tratamentul cauzal şi antialgic realizat non-invaziv prin decompresie sau mobilizare vertebrală ori prin fizioterapie, prin noua tehnologie se menţin rezultatele terapiei pe termen lung. Aparatele la care se face referire lucrează musculatura mică, profundă, ”lipită” de coloană, care este cel mai puţin folosită în viaţa de zi cu zi, unde punem la lucru mai ales grupele musculare şi articulaţiile mari, dar care este foarte importantă în susținerea coloanei vertebrale.

Cum funcţionează aparatele

Nu toată lumea are aceeaşi problemă, aşa că aparatele evaluează fiecare pacient în parte, la capitolele mobilitate, forţă şi rezistenţă musculară. Sistemul computerizat realizează o fişă electronică a pacientului, iar parametrii se transmit apoi către un computer central care crează, pe baza datelor respective, al istoricului bolii, al stării actuale şi capacităţii fizice a pacientului, un program personalizat, menit să rezolve exact problemele pe care le are pacientul în cauză.

După aceea, persoana evaluată poate lucra cu cele şase aparate pentru reabilitarea musculaturii coloanei, sub supravegherea unui specialist, care are grijă ca mişcarea să se facă în limitele indicate de ecranul electronic al fiecărui aparat, chiar în timpul antrenamentului. Rezultatele fiecărei serii de exerciţii sunt înregistrate într-o bază de date și, în funcție de ele, se efectuează periodic un profil al coloanei vertebrale care se compară cu valorile normale standard, dar şi cu cele iniţiale ale pacientului, ca să se poată vedea rezultatele.

”Evaluările sunt efectuate la început, iar progresul şi rezultatele sunt furnizate de rapoarte obiective, atât medicilor, cât şi pacienţilor, care în acest fel vor deveni mai motivaţi. Programul se întinde pe o perioadă de 6-12 săptămâni și necesită o frecvență de minimum 2 ori pe săptămână. Între şedinţe trebuie să existe o pauză de minimum o zi, pentru ca beneficiul terapeutic să fie maximizat. Programul poate fi urmat însă şi profilactic, de persoanele care vor să se asigure că nu vor avea probleme la nivelul coloanei vertebrale. În acest caz e indicat ca programul să fie urmat măcar o dată la două săptămâni”, a explicat dr. Iulia Belc.

Care sunt contraindicaţiile

Tehnologia de recuperare medicală pentru coloana vertebrală tratează durerile de spate nespecifice, modificările degenerative, hernia de disc şi chiar situaţiile post chirurgicale, la recomandarea neurochirurgului. ”Are însă şi unele contraindicaţii pe care le stabileşte medicul specialist. Printre acestea se numără tumorile, inflamaţiile acute şi fracturile recente”, subliniază dr. Belc.

Cât costă tratamentul

În funcţie de caz şi de problemele fiecărui pacient, Bio Ortoclinic dispune de două pachete de tratament. Astfel, se poate opta pentru pachetul format din 12 şedinţe şi dintr-o testare, care costă 1.600 de lei, sau pentru tratamentele pe termen lung, în cazul cărora oferta de 24 de şedinţe de terapie plus testare costă 2.600 de lei. O ședință de terapie costă 150 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.