Acasă Opinii/Analize ”Punțile” spre Grecia!

”Punțile” spre Grecia!

DISTRIBUIȚI

Liviule, de ziua ta ne dai și nouă liber?  – 147161 – 16082017-  Haideți să vă spun de ce promisiunile premierului în care ne anunță că deficitul bugetar pe finalul acestui an va rămâne în limita de 3% sunt “bull shit”- ca să-l citez pe cârmaci. Stiți opinia mea despre mersul economiei sub cârmuirea PSD. Astăzi abordez această tema din alt unghi. Analiza mea are rolul de a vă face să înțelegeți, dar mai ales pe Tudose, că balivernele legate de faptul că vom recupera în următoarele 6 luni ce nu s-a făcut în primele 6 sunt doar baliverne.

În România, in 2017, avem 14 zile libere legale “de la stat”. Cu două mai multe ca în 2016. Aproape toate au apărut ca urmare a unor inițiative parlamentare. Un calcul simplu pentru 2017 ne arată că până în acest moment românii au avut deja 12 zile libere. O verificare simplă arată însă că prin “mărinimia” guvernelor roșii numarul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru că guvernul în scop electoral asigură “punți” care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal.

În UE, doar Bulgaria, Ungaria și Letonia au mai multe zile libere legale decât România. Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arată că cele 8 zile libere legale din Marea Britanie înseamnă un PIB mai mic cu 3.2 miliarde lire sterline pe an. Iar Marea Britanie este una dintre cele mai bogate și mai productive țări (încă) din UE. Și niciuna dintre aceste țări nu face “punți”, doar poduri și drumuri adevărate. La “punți” suntem campioni.

Revenind la Romania, PSD ne spune că în acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. În primul trimestru am reusit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, în condițiile în care luna August este luna de concedii iar statul oferă “punți” cu nemiluita.

Conform codului muncii din România, în 30 de zile, aceste zile libere, daca sunt lucrate, trebuie compensate sau plătite. În practică, numai bugetarii beneficiază de aceste zile libere. Adică cei care nu produc efectiv plus-valoare în economie. Nu vă mai spun ce se întâmplă în instituțiile publice în zilele libere când oamenii spun că vin la serviciu pentru a fi plătiți dublu, dar în realitate nu apar niciodată.

Îngrijorarea mea este legată de faptul că numărul acestor zile se va mări în continuare! Vă las pe dumneavoastră să judecați dacă este normal ca un număr de șmecheri angajați la stat să hotărască pentru toată România creșterea acestui număr de zile în continuare. Mai ales pentru că nu o fac din convingere, ci doar pur electoral. România nu-și permite asta. Este momentul să limităm numărul zilelor libere. Iată câteva din argumentele mele: În România muncesc 4.8 milioane de oameni, din care 1.25 milioane în aparatul bugetar. Adăugați la asta 5 milioane de pensionari. Asta înseamnă că 3.6 milioane produc PIB-ul. Ceilalți beneficiază de salarii mărite, indemnizații speciale, ajutoare sociale. Iar numărul celei de-a doua categorii crește zilnic.

Anul acesta, România are “bugetat” un PIB de 816 miliarde lei. Asta înseamnă o creștere de 6% față de anul trecut, în timp ce cheltuielile publice cresc cu 15%. Pentru ca în următoarele 6 luni să ajungem valoarea PIB-ului “bugetat” ar trebui să muncim toți, zilnic, chiar și PSD-iștii. Luna August în România, la fel ca în Europa, este luna concediilor. Și astea plătite tot de la stat (unele deja marite). Conform estimărilor, 3.5 milioane de români lucrează în străinăte, contribuie la producerea PIB-ului altor tari, iar tendința este ca numărul lor să crească. Mai ales după primele 7 luni de guvernare PSD.

Investițiile, publice și private, cele care asigură PIB-ul pe termen lung, dar și cel “bugetat”, sunt la un minim istoric. Cele publice au fost tăiate să facă loc creșterilor de salarii, iar cele private au dispărut pentru că nu mai are nimeni încredere în România guvernată de PSD. Jongleriile financiare ale Liviu i-au năucit pe toți.

Datele EUROSTAT arată că rămânem țara cu cea mai slabă productivitate din UE. Bineînțeles că mai sunt și alte argumente, iar fiecare le are pe ale lui. Concluzia, în opinia mea, este una singură: nu putem recupera în 6 luni, așa cum ne spun Dragnea și Tudose, atât de mult încât să nu depășim deficitul asumat de 3% pentru 2017. Este posibil ca propunerea mea să deranjeze pe mulți. Dar tot trebuie să v-o spun. În România trebuie limitate numărul de zile libere legale. Situația economică nu ne permite să muncim efectiv aproximativ 9-10 luni pe an. Asta pentru că în acest moment sunt 3.6 milioane de români care lucreaza pentru susținerea financiară a 5 milioane de pensionari și 1.25 milioane de bugetari. La asta adăugați cam 10% din forța de muncă emigrantă în fiecare an. Și tot cei 3.6 milioane trebuie cumva să găsească resurse să facă investiții ca să dezvolte Romania pe termen lung. Eu sunt sigur că nu se poate.

Alternativa pe care deja o simțiți: supraccizare, plafonarea indemnizațiilor pentru mame și copii, birocratizarea sistemului de plată a TVA, naționalizarea pilonului 2 de pensii, suprataxarea sistemului bancar și mai urmează, vă asigur eu. Întrebarea pe care mi-o pun de la începutul anului: De ce nu emigrează nemții, englezii, francezii, olandezii și alții în România, unde după spusele lui Dragnea curg lapte și miere?  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.