Acasă Social Educatie ”Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”

”Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”

DISTRIBUIȚI

147269 – 23082017 – Bastionul Țesătorilor din Brașov, locul care a găzduit acum două secole ateliere școlare pentru pregătirea lucrătorilor războaielor de țesut moderne, este gazdă a proiectului ”Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”.

Proiectul presupune rezidențe artistice de documentare și de lucru a unor artiști contemporani cu artizani locali, pentru studierea și reinterpretarea elementului de patrimoniu imaterial țesutul la război.Expoziția care prezintă creațiile echipelor artistă-artizană se deschide pe 24 august  2017, orele 17.00, la Bastionul Țesătorilor din Brașov și va fi itinerată în octombrie la Muzeul Național al Țăranului Român.

Bastionul Țesătorilor din Brașov, locul unde în Evul Mediu se întâlneau țesătorii Brașovului, meșteșugari celebri în Europa și Orient, a devenit, la aproape 600 de ani de la construire, spațiul în care istoria și tradiția meșteșugărească se întâlnesc cu cea mai spectaculoasă formă de exprimare artistică a prezentului, arta contemporană: artiste contemporane și artizane din zona Branului au lucrat împreună creând lucrări de artă la războiul de țesut. 3 artiste și un duo de artiste au lucrat cu 4 artizane din Moieciu de Sus, în cadrul a două rezidențe (documentare și lucrul propriu-zis) la Brașov și Bran.

Lucrările pot fi văzute în expoziția de la Bastionul Țesătorilor din Brașov, din 24 august 2017 până pe 1 octombrie, de marți până duminică, 10.00 – 18.00. Expoziția va putea fi vizitată și la Muzeul Național al Țăranului Român, din 4 în 22 octombrie 2017.

Otilia Boeru este o artistă vizuală care lucrează în diverse medii de exprimare, cel mai frecvent apelând la materialul textil, cu ajutorul căruia experimentează și construiește noi forme vizuale. Are un interes special pentru modalitățile prin care noile tehnologii pot intra în relație cu tehnicile textile tradiționale. Otilia a lucrat cu artizana Maria Pepene. La 74 de ani, tanti Pepenica spune că iarna, când avea războiul în casă, erau zile când o prindea noaptea țesând la război. A învăţat să ţeasă la vârsta de 10 ani de la mama şi bunica sa. Avea în casă un război făcut de bunicul său, care era tâmplar.

Claudia Pascu este art director, graphic designer și ilustrator. Absolventă a Universității de Arte București, secția Graphic Design, are experientă în publicitate, creare de identități vizuale și grafică de carte. Este pasionată noi tehnologii, dar fascinată și de tehnicile vechi. Claudia a lucrat cu artizana Ionela Gârbacea. Mama ei Ileana, născută Gârbacea, a fost una dintre cele mai cunoscute țesătoare din sat. A început să țeasă la 10 ani, din curiozitate, alături de surorile ei, învățată de mama sa. Are trei fete dar niciuna nu știe să țeasă…

Iulia Toma trăieşte şi lucrează în Bucureşti, utilizând ca mediu preferat materialul textil însoţit de fotografie, instalaţie sau text. Temele sociale precum feminismul, drepturile omului, relaţiile interpersonale din comunităţile închise, materialitatea urbană a locuirii sau echitatea socială fac obiectul preocupărilor sale. Iulia a lucrat cu artizana Rodica Tişcă. Tanti Rodica a ţesut pentru casă, obiecte decorative şi postav din care se confecţionau haine. Cel mai mult a lucrat pe războiul moştenit de la bunicul soţului, Gheorghe Tișcă zis Ghică Neculcea. Războiul era confecţionat de un tâmplar din sat.

Claudia Mușat & Viorica Slădescu au lucrat în comun o lucrare complexă, formată din 5 fragmente de țesături tip pânză, numită ”1 Luat / 1 Lăsat”. Claudia Mușat este lector universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Viorica Slădescu este cadru didactic universitar la Arte textile și Design și a fost muzeograf restaurator în patrimoniu textil la Muzeul Național de Artă al României. Claudia & Viorica au lucrat cu artizana Victoria Ialomiţan. Tanti Dorica a învatat sa țeasă la vârsta de 6 ani de la mama sa. A țesut cu plăcere ţoale, covoare, velinte și preșuri împreună cu sora sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.