Acasă Externe Agenda Europeana Scandalul ouălor continuă

Scandalul ouălor continuă

DISTRIBUIȚI

147154 – 11082017-  Comisia Europeana va convoca o reuniune a reprezentantilor tarilor UE afectate de scandalul oualor contaminate cu Fipronil, care acum se extinde la douasprezece tari, a anuntat vineri comisarul pentru Sanatate, Vytenis Andriukaitis, citat de AFP.

El a precizat, intr-un raspuns scris pentru AFP, ca a propus, vineri, o reuniune cu ministrii si reprezentantii tarilor afectate. „Trebuie ca expertii nostri sa identifice unde au putut aparea problemele pentru a fi capabili sa ne asezam si sa discutam despre solutii si despre calea de urmat”, a precizat comisarul, potrivit News.ro, care citeaza AFP. Potrivit sursei citate, Vytenis Andriukaitis ar fi spus ca a discutat deja problema cu ministrii Germaniei, Belgiei si Olandei.

Oficialul a precizat ca a cerut, pe langa masurile de urgenta luate de statele membre, pentru retragerea loturilor contaminate, ca tarile sa ramana „vigilente” pentru a se asigura ca produse interzise nu sunt folosite in tratamente aplicate in ferme avicole. Douasprezece tari, inclusiv ţara noastră, au fost afectate deja de contaminarea a milioane de oua in Uniunea Europeana.

Belgia si Olanda, unde s-a produs contaminarea, s-au mobilizat pentru gasirea responsabililor: anchetele demarate in cele doua state s-au intensificat joi, ceea ce a dus la arestarea a doi directori dintr-o companie olandeza care ar fi aplicat produsul in ferme agricole, ca tratament impotriva paduchilor rosii.

Scandalul contaminarii a generat tensiuni intre statele membre. Ministrul belgian al Agriculturii a criticat Olanda pentru ca nu si-a avertizat vecinii cand a fost alertata, in noiembrie 2016, de o posibila utilizare frauduloasa a Fipronil in dezinfectarea cotetelor pasarilor, in conditiile in care insecticidul este interzis strict in cazul animalelor destinate consumului.

Totodată, Haga a respins orice acuzatie de neglijenta, dand asigurari ca nu a existat „nimic care sa sugereze un risc crescut pentru securitatea alimentara” in momentul in care a primit denuntul anonim privind Fipronil.  Franta si Germania au criticat de asemenea gestionarea incidentului de catre vecinii lor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.