Acasă Externe Teodor Meleșcanu a cerut diplomaților români anticipare, adaptare și pragmatism

Teodor Meleșcanu a cerut diplomaților români anticipare, adaptare și pragmatism

DISTRIBUIȚI

147350 – 29082017 – În deschiderea Reuniunii Anule a Diplomației Române, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a cerut diplomaților români să anticipeze și să adapteze pragmatic interesele strategice ale României la schimbările care au loc în lume întru-un ritm ”tot mai alert”.

Fără a le caracterize drept pozitive sau nu, Meleșcanu a atras atenția că schimbările la nivel mondial sunt ”inevitabile”.

De asemenea, șeful diplomației române a punctat jaloanele care trebuie să ghideze mandatul reprezentanților României în străinătate – pregătirea Centenarului, preluarea președinției Consiliului UE, candidatura României pentru un loc de membru nepremanent în Consiliul de Securitate al ONU și candidatura la OCDE, cărora li se adaugă diplomația economică, orientată spre rezultate.

Îndemnându-i pe diplomați să privească spre viitor, Teodor Meleșcanu a vorbit despre dezvoltarea, securitatea și bunăstarea ”fără precedent” din istoria României, care trebuie ”apărate și securizate pe termen mediu și lung”, chiar și în ”contexte mai puțin favorabile”.

În ceea ce privește dezbaterile la nivel european, ministrul de Externe a subliniat că ”Viitorul Europei se modelează într-o măsură decisivă până la finalul anului 2017”, context în care argumentele României trebuie să se facă auzite, interesul țării noastre fiind să revigoreze politicile de dezvoltare pentru convergența economică și o integrare europeană mai profunde.

În fruntea listei de priorități se află pregătirea și exercitarea președinției Consiliului Europei în primul semestru al anului 2019, ”o oportunitate istorică” pentru politica externă a României și o ”responsabilitate de o complexitate fără precedent”, Meleșcanu cerând misiunilor diplomatice să pregătească exercitarea acestui mandat.

Au fost prezentat direcțiile de acțiune ale României în planul relațiilor externe ale UE, viitorul Politicii de Securitate și Apăƒrare, Parteneriatul Strategic cu SUA, politica de  vecinătate trans-regională, relațiile bilaterale, regiunea Balcanilor și parteneriatul cu Turcia, relațiile cu Republica Moldova, rolul de vector de sprijin politico-diplomatic pentru Ucraina, relația cu Georgia, statele din Caucazul de Sud și din Asia Centrală, precum și premisele relațiilor cu Federația Rusă.

Teodor Mleeșcanu a cerut misiunilor diplomatice să se implice în diplomația economică menționând că România trebuie săƒ-și asume un rol mai vizibil în conturarea politicilor economice ale Uniunii, precum și intensificarea promovării candidaturii noastre la OCDE.

În paralel cu promovarea proiectelor regionale extinse de conectivitate economică, trebuie  avute în vedere regiuni geografice emergente.

Relația strategicムcu Israelul trebuie aprofundată,  concomitent cu intensificarea relațiilor cu ansamblul regiunii Orientului Mijlociu, dar și o profilare în formatele de cooperare și dialog bi-regionale dintre UE și regiunile Asia-Pacific, Africa, America Latinăƒ.

La nivel global, ministrul Meleșcanu a punctat evoluțiile din Peninsula CoreeanÄă, implicarea în combaterea terorismului, sprijinirea  soluționării dosarului sirian și identificarea unei soluții durabile în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU este nevoie de o campanie multifațetată și deosebit de activăƒ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.