Acasă Economie Aderarea la zona euro, mai importantă decât Spaţiul Schengen

Aderarea la zona euro, mai importantă decât Spaţiul Schengen

DISTRIBUIȚI

 147672 – 18092017 – Aderarea la zona euro este de departe obiectivul cel mai important al României, pentru că ţara va reuşi astfel să iasă din periferie. Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. Olanda, Germania şi Austria au anunţat după discursul de miercurea trecută al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că se opun aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Leonard Orban spune că aceste reacţii “nu sunt neaşteptate. Sunt poziţii deja cunoscute, exprimate de mai multe ori în trecut (…). Problema aderării la Spaţiul Schengen e în continuare extrem, extrem de sensibilă, vedem care e situaţia în momentul de faţă la nivelul Uniunii Europene. În continuare, presiunea migratorie e mare şi atunci contextul nu este deloc favorabil pentru lărgirea Spaţiului Schengen, dar noi depunem în continuare eforturi pentru a ne atinge acest obiectiv”.

Este pregătită România acum să intre în Spaţiul Schengen? “Răspunsul este categoric da şi asta arată nu numai evaluările tehnice, pe care România le-a trecut cu brio, dar inclusiv modalităţile în care România a gestionat criza refugiaţilor”, declară consilierul prezidenţial.

Când va intra România în Schengen? “Nu fac nici un fel de pronostic din punctul ăsta de vedere. Cred că aderarea la Spaţiul Schengen e chiar mai dificilă decât aderarea la zona euro, deşi sigur, aderarea la zona euro e o chestiune de termen mediu, dar oricum, pare mai dificilă, pentru că este extrem de greu de prevăzut ce se poate întâmpla”, precizează el.

Are România o ţintă oficial asumată pentru aderarea la zona euro? “Deocamdată nu există o ţintă oficială clară. Poziţia preşedintelui României este ca România să adere cât mai repede posibil, când condiţiile vor fi îndeplinite. Vorbim de un termen mediu. E foarte important să ne atingem acest obiectiv. Eu aş zice, dacă facem o comparaţie între cele două obiective, fără îndoială, aderarea la zona euro de departe e obiectivul cel mai important. E practic formula prin care România reuşeşte să iasă din periferie (…). Desigur, aderarea trebuie făcută atunci când România e bine pregătită, pentru că altfel există riscuri”, atrage atenţia Leonard Orban.

Este aderarea la zona euro un obiectiv mai important decât intrarea în Spaţiul Schengen? “Eu aş spune că e un obiectiv strategic. Nu vreau să stabilesc aici o ordine de priorităţi, dar fără îndoială, din punct de vedere al perspectivelor de dezvoltare ale României, evident că aderarea la zona euro este un proiect mult, mult mai important”, subliniază consilierul prezidenţial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.