Acasă Economie Andreea Paul: “Investiţiile străine directe sunt în picaj”

Andreea Paul: “Investiţiile străine directe sunt în picaj”

DISTRIBUIȚI

 47415 – 01092017 – Andreea Paul, preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate: “Investiţiile străine directe sunt în picaj. În prima jumătate a acestui an avem o scădere de peste 12 procente a investiţiilor străine directe. Avem cel mai mare haos fiscal, cele mai nesănătoase propuneri pentru educaţie, un context tulbure al justiţiei şi cred cel mai iresponsabil Guvern postdecembrist”.

Andreea Paul: “Atât timp cât se folosesc banii publici pentru mituirea votanţilor şi ofertarea lor cu majorări salariale pe datorie, investiţiile publice sunt în cădere în execuţia bugetară pe prima jumătate a acestui an cu peste 20 de procente”

Modificările aduse Codului Fiscal, atât în privinţa TVA-ului, accizelor la carburanţi, cât şi intenţia de a muta contribuţiile sociale în sarcina angajatului, afectează grav investiţiile străine, care oricum erau în picaj, a spus la RFI Andreea Paul, preşedintele INACO – Iniţiativa pentru competitivitate.

“Avem cel mai mare haos fiscal şi cel mai iresponsabil Guvern postdecembrist”, a adăugat Andreea Paul.

“Investiţiile străine directe sunt în picaj. În prima jumătate a acestui an avem o scădere de peste 12 procente a investiţiilor străine directe. Avem cel mai mare haos fiscal, cele mai nesănătoase propuneri pentru educaţie, un context tulbure al justiţiei şi cred cel mai iresponsabil Guvern postdecembrist”.

“Atât timp cât se folosesc banii publici pentru mituirea votanţilor şi ofertarea lor cu majorări salariale pe datorie, investiţiile publice sunt în cădere în execuţia bugetară pe prima jumătate a acestui an cu peste 20 de procente”, a completat Andreea Paul.

Cât desăre mutarea contribuţiilor în sarcina angajatului, principalul efect va fi scăderea salariilor nete ale acestora. Chiar ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, spunea, joi, că profesorii vor beneficia de la 1 ianuarie de o majorare de 25% a salariilor brute – ceea ce va însemna o creştere de doar 4 procente pentru că se mută contribuţiile.

Andreea Paul spune că angajaţii de la privat vor avea salarii nete mai mici, dacă angajatorii nu vor majora salariile brute. “Salariile nete din buzunarul salariatului vor resimţi cu un minus transferul contribuţiilor de la angajator spre angajat”.

Întrebată dacă există şi un procent cu privire la scăderea salariilor nete după mutarea contribuţiilor, Andreea Paul a spus că “depinde foarte mult de marja în care o vor decide şi asta nu este clar şi nici publicat într-un proiect. Şi salariaţii part-time vor trebui să plătească contribuţii pentru echivalentul salariului minim pe economie cu program complet, chiar dacă ei lucrează pe bune doar două sau patru ore”. Andreea Paul e de părere că unii dintre angajatori vor majora salariile brute, astfel încât angajaţii să nu resimtă scăderea salariilor nete. Vor fi însă angajarori care nu vor creşte salariile pentru că nu îşi vor permite acest lucru.

“Depinde. Unii (angajatori n.r.) îşi vor permite, alţii nu. Viteza cu care a crescut salariile bugetarilor a depăşit foarte mult capacităţile mediului privat. Exista un decalaj foarte ridicat în favoarea salariului mediu public, în inima crizei economice din 2009-2010, cam cu 25-30% Ori, din păcate, deşi s-a reuşit egalizarea salariului mediu pe public şi privat după criză, astăzi a crescut din nou acest decalaj tot în favoarea salariului mediu public, ceea ce îmi dă semnalul că toată această povară suplimentară va fi aşezată pe umerii salaraţilor şi a creatorilor de locuri de muncă, prin taxa şi impozite noi majorate”.

“Cum îşi imaginează Guvernul actual că cetăţenii vor respecta legile când ei înşişi le încalcă  în picioare? Codul Fiscal, articolul 4 spune atât de clar că orice modificare fiscală intră în vigoare în minimum şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial (…) aceeaşi încălcare de lege o avem şi pe majorarea accizelor la carburanţi şi nu numai. Facilităţile fiscale pentru unităţile protejate care angajează persoane cu handicap au fost eliminate.  Se mai adaugă o altă greşeală economică  – transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va reduce salariul net din buzunar”, a conchis Andreea Paul, pentru sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.