Acasă Politic Deputatul Codreanu: ”Ucraina încalcă Tratatul de bază cu România”

Deputatul Codreanu: ”Ucraina încalcă Tratatul de bază cu România”

DISTRIBUIȚI

 147605 – 13092017 –   Miercuri, 13 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților referitor la Articolul 7 al noii legi a Educației adoptată, la data de 5 septembrie curent, de Rada Supremă a Ucrainei, act legislativ care anunţă startul procesului de lichidare treptată a învăţământului în limba româna.

”Articolul 7 din Legea educaţiei este o provocare şi are valoare de test pentru statul de drept din Ucraina şi pentru naţiunea ucraineană în ansamblu. Acest articol anti-minoritar se înscrie în logica războiului ruso-ucrainean în care minoritatea română este o victimă colaterală. Constatăm că Ucraina, care fragmentează artificial comunitatea românească în români şi moldoveni, pe care îi tratează ca pe o masă demografică pentru asimilare, a lichidat, în ultimii 93 de ani, 205 şcoli cu predare în limba română din cele 282 câte au existat, istoric, în actualul ei teritoriu, ceea ce înseamnă un ritm mediu de 2,2 şcoli închise anual.

Ieri am primit la Comisie o delegaţie a românilor din Ucraina, condusă de domnul academician Vasile Tărâţeanu, preşedinte al Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românilor din Ucraina” și am discutat pe larg situația creată. Considerăm că Parlamentul României trebuie să ia o atitudine clară în conflictul statului ucrainean cu minoritatea română. În acest sens, Grupurile parlamentare ale PMP au adresat ieri o scrisoare Birourilor reunite ale Camerelor cu propunerea convocării în procedură de urgenţă a şedinţei plenare a Camerei Deputaţilor şi Senatului României în vederea dezbaterii situaţiei alarmante create de noua lege a Educaţiei din Ucraina şi adoptării unei Declaraţii oficiale corespunzătoare. Sperăm că propunerii noastre i se va da curs.

Chestiunea lichidării învăţământului de limbă română trebuie să fie cap de listă pe agenda Preşedintelui României cu ocazia apropiatei vizite oficiale la Kiev, cerând, la unison cu toate instituţiile de vârf ale Statului român, nepromulgarea şi aducerea noii legi ucrainene a educaţiei în conformitate cu garanţiile constituţionale şi prevederile Tratatului de bază din 1997. Românii din Ucraina au nevoie şi aşteaptă sprijinul nostru decisiv în aceste momente de cumpănă”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

În încheierea mesajului politic, parlamentarul a transmis că sprijinul acordat Ucrainei de către România în parcursul european trebuie condiţionat ferm de tratamentul civilizat şi respectuos aplicat minorităţii autohtone române la standarde europene conform garanţiilor constituţionale exprese şi angajamentelor internaţionale ale Kievului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.