Acasă Politic Dumitru Oprea: ”Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, infrastructură strategică a României“

Dumitru Oprea: ”Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, infrastructură strategică a României“

DISTRIBUIȚI

 147581 – 13092017 – Într-o declaraţie politică susţinută marţi, 12 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarul Dumitru Oprea a salutat acţiunea inedită de protest (organizarea unei coloane rutiere pe traseul Iaşi-Târgu Mureş) iniţiată de un grup al societăţii civile la sfârşitul săptămânii trecute în sprijinul autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. ”Protestul, prin scop și ingeniozitate, și-a făcut loc pe agenda publică naţională, fiind un exemplu de hotărâre a cetăţenilor din zona Moldovei care îşi doresc ca regiunea în care trăiesc să aibă şanse reale de dezvoltare“, crede parlamentarul ieşean. Domnia sa este de părere că guvernanţii nu vor mai putea să ignore la nesfârşit mesajele din Moldova privind necesitatea lucrărilor de infrastructură şi că aşteaptă cu interes anunţata vizită a Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, la Iaşi şi anunţul pe care urmează să îl facă.

Sfârșitul de săptămână a adus în faţa opiniei publice naţionale o acţiune inedită de protest a societăţii civile, un marş pe traseul Iaşi-Târgu Mureş, iniţiat în Capitala Moldovei. La el s-au raliat aproape toate categoriile de conducători de autovehicule, de la motociclişti până la șoferi de autocare. O acţiune susţinută deopotrivă de persoane private, precum şi de firme de transport sau comunitatea biker-ilor.

Protestul, prin scop și ingeniozitate, și-a făcut loc pe agenda publică naţională, fiind un exemplu de hotărâre a cetăţenilor din zona Moldovei care îşi doresc ca regiunea în care trăiesc să aibă şanse reale de dezvoltare. ”A venit momentul să facem mai mult și să vorbim mai puțin. Toate județele din Moldova au nevoie de autostradă, altfel nu ne putem dezvolta economic“, a fost de părere un participant la protest. De la tribuna Camerei Deputaţilor, îmi revine obligația să susţin acest mesaj şi să vă invit să dăm curs solicitării celor care au renunţat la comoditate şi au exprimat, ceea ce uneori politicienii nu reușesc să facă: Moldova are nevoie urgentă de legătură directă spre vestul Europei, prin Transilvania. Generaţiile actuale au nevoie ca de aer de autostradă, iar cele care vin după noi trebuie să beneficieze de ea, nu să manifeste pentru construcția ei! Un stat centralizat, cu o economie care favorizează doar anumite zone ale țării, cu reprezentanţi politici care nu văd dincolo de avantajele de moment ale funcţiilor ministeriale, nu vor mai putea să ne ignore la nesfârșit mesajele transmise sub diferite forme, fie că vin de la organizatorii coloanei de maşini, fie de la autorităţi locale sau de la parlamentari! Coincidență sau nu, săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a precizat că va veni la Iaşi Ministrul Transporturilor pentru a anunţa ceva în legătură cu autostrada Moldova-Ardeal. Să sperăm că nu bate drumul până aici pentru a ne spune iar că abia la anul va demara vreo licitaţie pentru un studiu de fezabilitate. Poate că vizita domnului Cuc va fi semnalul că protestul societăţii civile a fost auzit. Societatea civilă poate trage un semnal de alarmă, poate impune o temă pe agenda publică mai bine decât politicienii, dar nimeni dintre noi, din păcate, nu l-ar face pe domnul Cuc mai competent decât a dovedit deja că este”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.