Acasă Social Educatie Dumitru Oprea: „Coaliţia PSD-ALDE privează românii de educaţie“

Dumitru Oprea: „Coaliţia PSD-ALDE privează românii de educaţie“

DISTRIBUIȚI

147704 – 19092017 – Într-o declaraţie politică susţinută marţi, 19 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor,  Dumitru Oprea condamnă acţiunile inacceptabile ale actualei coaliţii de guvernare în privinţa politicilor educaţionale, a reformelor de pe azi pe mâine şi „imaginaţia săracă a unor funcţionari din Ministerul Educaţiei, în frunte cu şeful lor“. Dumitru Oprea atrage atenţia că, în lipsa unor programe coerente care să combată abandonul şcolar, absenteismul sau analfabetismul funcţional, România îşi va priva cetăţenii de cel mai important element în dobândirea prosperităţii: educaţia.

„Deschiderea anului şcolar a adus, pe lângă inerentele festivităţi, o discuţie destul de amară despre provocările pe care sistemul preuniversitar le are de înfruntat de acum înainte. Acest început de septembrie nu doar că ne-a familiarizat şi mai bine cu realităţile abandonului şcolar, absenteismul, analfabetismul funcţional sau riscul educaţional, dar ne-a făcut contemporani cu unul dintre cei mai slabi miniștri ai educaţiei din ultimii 27 de ani.

La sfârşitul săptămânii trecute, un nou studiu, realizat de Fundaţiile World Vision şi Vodafone, semnalează că peste două treimi dintre școlile din mediul rural se confruntă cu factori de risc socio-educaționali. Dar, în mod paradoxal, nu doar cele mai sărace comunităţi prezintă cele mai grave probleme. Regiunea Bucureşti-Ilfov înregistrează cele mai slabe rezultate privind prezenţa elevilor la ore. Cel mai mare procent de repetenţie îl regăsim în Centrul ţării, în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Ca reprezentant al ieşenilor în Parlamentul României, mă confrunt adesea cu stereotipii nedrepte, cu vorbe aspre adresate moldovenilor. În mintea unora, partea asta de țară este folosită ca un soi de etalon pentru tot ceea ce merge prost în România. Din păcate, dacă sărăcia economică nu este uniform răspândită pe teritoriul României, sărăcia spiritului pare să fi fost omogenizată de un stat care nu a ştiut să investească atât cât se cuvine în educația generaţiilor viitoare. România lucrului făcut de azi pe mâine va priva prea multe generaţii de instrumentul fundamental prin care se poate dobândi prosperitatea: educația! Cea care trebuie să fie în acord cu nevoile societăţii de azi, nu cu imaginaţia săracă a unor funcţionari din Ministerul Educaţiei, în frunte cu șeful lor.

Din păcate, răspunsul coaliţiei PSD-ALDE la toate problemele de mai sus este unul singur: Liviu Pop. Un răspuns tradus prin dispreţ faţă de nevoia de a avea mâine generaţii bine educate.“

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.