Acasă Externe Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD

Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD

DISTRIBUIȚI

 

Prim-ministrul Tudose: România e un exemplu în lume  – 147495 – 07092017 –

 Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), unul dintre principalele obiective de politica externa ale Bucurestiului. Guvernul maghiar arata intr-un comunicat ca a luat decizia dupa ce infiintarea unui liceul catolic la Targu Mures a fost suspendata.

”Ungaria considera decizia Romaniei un atac la adresa Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, la adresa copiilor si familiilor afectate. E un pas foarte inamical si foarte serios al Romaniei”, a declarat Magyar Levente, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe.

OECD este o organizatie internationala care reuneste 35 de state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani si in aceasta toamna urma sa fie luata o decizie finala. Aderarea la OECD e similara pentru o tara in plan economic cu aderarea la NATO in planul securitatii si aderarea la UE in plan politic. Ungaria este membru OECD din 1996.

Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat ieri la Ministerul maghiar de Externe, unde i s-a adus la cunostinta decizia, mai arata sursa citata.

Decizia privind primirea Romaniei in OECD ar urma sa fie pe agenda conducerii institutiei in aceasta luna, intr-o sedinta la Paris. Potrivit regulilor interne, o tara candidata trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a adera la OECD, iar statele membre trebuie sa ajunga la consens in privinta candidaturii. Un veto din partea unui stat-membru impiedica aderarea unui stat candidat. Daca insa un stat membru se abtine la vot, se considera ca a fost atins consensul si candidatura este aprobata. În acest moment exista patru state candidate la aderarea la OECD: Romania, Argentina, Peru si Croatia.

O instanta a anulat in luna iunie infiintarea Liceului Catolic din Targu Mures. In speta exista si un dosar DNA. Reamintim ca Tribunalul Mures a anulat la 14 iunie, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Mures prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant. Tribunalul Mures a admis actiunea in contencios administrativ formulata de Primaria Targu Mures in contradictoriu cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures si cu Liceul Teologic Romano-Catolic.

In noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, scrie Agerpres. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ”’in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant”.

In context trebuie amintit ca are loc un protest la Targu Mures la chemarea Bisericii Romano-Catolice si a UDMR, pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic.

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că reacţia statului vecin ”contravine mesajelor de deschidere recente”. MAE apreciază că asocierea sprijinului cu evenimente recente este ”complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă”, iar o abordare condiţională este respinsă de statul român.

Prim-ministrul Mihai Tudose: ”Nu e vorba de un război, că avem ceva cu o comunitate etnică sau religioasă. România e un exemplu în lume în acest domeniu. Această inflamare s-a produs când începe anul școlar. MAE român a ieșit cu un comunicat, cel ungar a ieșit cu altul. Conflictul escaladează, sper ca statul ungar nu va juca la un asemenea nivel. Vom încerca să spunem exact ceea ce se întâmplă. E o problemă în justiție, dar și o problemă a consiliului local. Întotdeauna, înainte de alegerile din Ungaria, încep mici probleme și la noi. Cred că îl alimentăm şi noi discutând despre aşa ceva. E vorba aia, cu băgatul băţului prin gard. Ei ne-au spus ceva, noi ne ducem un pic mai sus, ei vin mai peste, noi mai spunem ceva, ca ei să poată să iasă să apere cei 2 milioane de cetăţeni care nu ştiu ce le facem noi. Nu le facem nimic. Ştiţi foarte bine, au toate drepturile posibile. Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal interesele politice cu noi”, a spus Mihai Tudose la Antena 3.

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, informează agenţia MTI.

Agenţia maghiară de presă menţionează că secretarul de Stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus într-o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.