Acasă Anchete Justitie Hans Klemm: „Abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și cu...

Hans Klemm: „Abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și cu Guvernul”

DISTRIBUIȚI

147462 – 05092017 – Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a declarat, marti, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca a fost o „discutie fructuoasa si completa”, despre viziunea ministrului si despre responsabilitatile acestuia, potrivit news.ro. 
Astfel, întalnirea ambasadorului american cu ministrul Justitiei a durat doua ore. La final, ambasadorul Hans Klemm a spus ca discutia a fost una „fructuoasa si completa”, despre viziunea ministrului si responsabilitatile ca ministru. Klemm a mai afirmat ca discutiile au avut loc „in spirit de cooperare”, fiind un schimb de informatii si opinii.

„Abia astept sa lucrez mai departe cu ministrul si cu Guvernul”, a mai declarat ambasadorul american, precizand ca in cursul acestei zile va fi transmisa o declaratie comuna legata de intalnirea cu ministrul Toader. Intalnirea celor doi oficiali a inceput la ora 8.30, avand loc la solicitarea diplomatului american, in contextul in care Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata pentru independenta sistemului judiciar ca urmare a modificarilor propuse de Toader la legile justitiei.

Ministrul Tudorel Toader a aratat luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca se asteapta ca diplomatul sa-si motiveze ingrijorarea privind numirea procurorilor sefi din Romania, tocmai avand in vedere ca nu a propus modelul american, in care procurorul general este propus de Senatul SUA.

„In concret ar fi a treia oara cand ma vad cu ambasadorul SUA. La initiativa dansului, nu la initiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de intrevedere. El si-a exprimat ingrijorarea , dar eu as am spus ca as fi vrut si motivarea acestei ingrijorari. Mai e putin si o sa aflu si probabil o sa intreb. Poate este ingrijorat ca in proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de catre Senat, sa avem o echivalenta a procedurilor si sa tindem spre acelasi standard de democratie”, a declarat, ironic, Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul a mai dezvaluit ca in precedentele intalniri, Hans Klemm i-a propus efectuarea unei vizite in statele Unite si, poate ca, in intalnirea de marti doreste sa discute despre programul acestei deplasari. „In precedentele intalniri m-a invitat sa fac o vizita oficiala in SUA si poate ma invita sa stabilesc calendarul, voi vedea maine”, a completat Toader la un post de televiziune. In continuare, ministrul a aratat ca un ambasador poate spune orice, insa Parlamentul trebuie sa legifereze tinand cont de specificul national.

In 29 august, Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, a anuntat saptamana trecuta Ambasada SUA la Bucuresti, care i-a indemnat pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale.

Ambasada SUA a aratat ca Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii comune.

In opinia Ambasadei SUA, instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti, fara imixtiuni politice.

„Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie. Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale”, a mai transmis Ambasada SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.