Acasă Social În România, adesea mai întâi se vorbeşte şi abia după aceea gândim

În România, adesea mai întâi se vorbeşte şi abia după aceea gândim

DISTRIBUIȚI
foto:rfi.ro
foto:rfi.ro

 147733 – 20092017 – În România, avem prea mult stat şi prea puţin privat. Oamenii aflaţi la Putere nu prea au contact cu lumea reală, cu economia, nu realizează ce nevoi au oamenii şi firmele. Să nu fim aşa siguri pe noi, ca ţară, că putem să ne jucăm cu investitorii. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Jan Glas, om de afaceri belgian, care lucrează în ţara noastră de peste 20 de ani, managing partner la TPA România, companie austriacă de consultanţă​ fiscală.

Guvernul vrea să oblige patronii firmelor private să menţină un anumit nivel al salariului brut, după ce contribuţiile de asigurări sociale vor trece exclusiv în sarcina angajaţilor.

Jan Glas comentează această intenţie: “Într-un fel, este normal, până la un anumit nivel. Eu sunt de acord când cineva este obişnuit cu un salariu net şi angajatorul este obişnuit cu un anumit cost pentru acest angajat când se schimbă regulile (…), atunci este normal ca pentru angajator să nu se schimbe costul pentru acest om. Eu n-am nici o problemă cu acest punct. Ar fi culmea să schimbăm regulile şi prin efect, angajatul să aibă un salariu mai mic. Numai că – şi cum foarte des se întâmplă – aşa o schimbare are şi un efect pe mai multe nivele. Eu am impresia că încă o dată nu prea s-a gândit Guvernul sau cei responsabili, înainte de a lansa ideea, înainte de a lansa chiar un proiect de legislaţie şi efectele care sunt în plus ar trebui să fie regândite şi trebuie să avem soluţii pentru ce se va întâmpla”.

Riscurile sunt că acest salariu brut care s-ar schimba are un efect asupra mai multor elemente, de la punctajul cu pensiile şi aşa mai departe şi nu cred că Guvernul a vrut să aibă şi un asemenea aspect, legat de pensii sau alte compensaţii în plan social pentru şomeri sau pentru cei care sunt la pensie şi aşa mai departe. Eu cred că nici nu au realizat şi s-a pus în mişcare o discuţie amplă, care nu trebuie să fie ţinută în public. Eu cred că modalitatea de a lansa idei şi o nouă legislaţie este greşită aici, în România. În Belgia, noi spunem: e bine să te gândeşti înainte să vorbeşti. Aici am impresia că foarte des se vorbeşte şi abia după aia ne gândim”, afirmă acesta.

Jan Glas consideră că schimbările de legislaţie trebuie analizate înainte: “Într-o lume normală şi nu zic că România nu e normală, dar dacă ne gândim, e mai specială, într-o lume normală, un Guvern gândeşte, vine cu nişte idei, poate fi creativ, poate fi modern, poate să caute o soluţie pentru lumea în care trăim astăzi şi este foarte bine să ai idei şi să te uiţi în jurul tău, ce se întâmplă în alte ţări. Pe baza acestor idei, vii cu analize şi aceste analize trebuie făcute intern, de exemplu cu specialişti de la minister sau extern, poate fi şi Banca Mondială, pot fi şi firme de specialitate (…). Aici, în România, noi începem cu partea finală, lansăm o idee deja cu o propunere semifinală şi abia după aia analizăm şi realizăm că de fapt, da, n-a fost bine gândit şi hai să renunţăm. Noi avem probleme cu lansări de idei, care după aia sunt din nou anulate, care schimbă din nou un plan şi asta nu e bine, nici pentru România, nici pentru investitori şi e cel mai rău pentru angajaţi, pentru românii care trăiesc aici. Un investitor poate să vină, poate să plece, lucrăm într-o piaţă globală. Dar nu trebuie să fim aşa siguri pe noi, ca ţară, că putem să ne jucăm cu aceşti investitori, fiind români sau fiind străini”.

Consultantul belgian consideră că oamenii de la Putere nu au contact cu lumea reală: “Sunt aici de 20 de ani. Eu am venit în ’97, primul val de aşa-zis entuziasm, cu alegeri, când domnul Constantinescu a venit la Putere, aşa că am văzut mult entuziasm în aceşti 20 de ani şi poate la fel de multă dezamăgire. Cred că nu depinde numai de culoarea politică, nu cred că ăsta este punctul primordial. Eu am impresia din când în când că cei care sunt la Putere nu prea au contact cu lumea reală, cu economia, nu au avut firme normale sau nu prea realizează ce nevoi au oamenii, ce nevoi au firmele. Se gândesc prea mult din poziţia lor de administratori de ceva de stat şi cred că la noi în România avem prea mult stat şi prea puţin privat”.

Totodată, acesta a observat un alt aspect negativ al economiei româneşti: “Numai faptul că noi avem cred mai puţin de cinci milioane de oameni cu loc de muncă, într-o ţară cu aproape 20 de milioane de oameni este un şoc, este ceva extrem de negativ. Dar eu am impresia că asta nu prea se realizează şi este păcat, că cifrele sunt fantastice, toată lumea se laudă că atât de bine merge România. Dar eu cred că trebuie să realizăm că merge bine, pentru că firmele private lucrează foarte bine, fac investiţii şi muncesc. Şi nu este uşor, nu este datorită Guvernului sau administraţiei că merge aşa de bine, nu, este numai graţie acestui efort din domeniul privat şi cred că trebuie să realizăm asta”.

În opinia consultantului fiscal belgian, trebuie “mult mai puţină birocraţie. În continuare, România este o ţară foarte birocratică, cu extrem de multe reguli şi poate fi simplificată în continuare mult, mult, mult. Nu mai vorbesc că avem nevoie de investiţii în infrastructură, în şcoli, în spitale, dar asta e ceva pe termen lung şi nu se rezolvă în doi-trei ani, dar pe termen scurt, sigur, avem nevoie de mult mai puţină implicare de la stat, mult mai puţin control după control, fără o viziune. Mai puţin stat, mult mai mult focus pe domeniul privat ar fi foarte bine pentru România, care are un viitor enorm, nu realizăm cât de bine ar putea să fie în ţara noastră, cum aş zice eu, după 20 de ani aici”, a adăugat Jan Glas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.