Acasă Externe Meleşcanu militează pentru pace la ONU

Meleşcanu militează pentru pace la ONU

DISTRIBUIȚI

 147761 – 21092017 – Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut ieri, în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, o nouă serie de contacte și acțiuni diplomatice menite să evidențieze contribuția României la temele înscrise pe agenda ONU.

Șeful diplomației române a participat la un eveniment co-prezidat de România, Marea Britanie și Peru, privind implementarea principiilor egalității de gen în operațiunile ONU de menținere a păcii.

Cu acest prilej, demnitarul roman a făcut o trecere în revistă a acțiunilor întreprinse la nivel național pentru aplicarea egalității de gen în cadrul misiunilor la care România contribuie cu efective militare și de poliție, precum și eforturile ministerelor de profil dedicate creșterii reprezentării și participării femeilor pe toate palierele la activitățile de menținere a păcii și securității. A fost evidențiată și calitatea României de vechi contributor cu efective de menținere a păcii.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, de asemenea, la Conferinţa pentru facilitarea intrării în vigoare a Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty – CTBT).

În cadrul declarației naționale, oficialul român a reiterat sprijinul politic constant al României pentru intrarea în vigoare a CTBT, manifestat inclusiv prin prezidarea, în 2016, a Comisiei Pregătitoare pentru operaționalizarea Tratatului. Totodată, a evidențiat rolul CTBT în contextul actual, considerându-l o etapă importantă în consolidarea regimului de neproliferare a armelor nucleare și demersurile de dezarmare. Referitor la situația creată de ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, ministrul român de externe a reiterat apelul la denuclearizarea Peninsulei Coreene de o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă.

Ministrul Teodor Meleșcanu a evidenţiat colaborarea deosebit de activă dintre instituțiile naționale și Organizația CTBT, în condiţiile în care pe teritoriul României se află o staţie de urmărire seismică, la Cheia – Muntele Roşu, inclusă în Sistemul Internaţional de Monitorizare al CTBTO.

Conferinţa CTBT s-a încheiat prin adoptarea unei Declaraţii Finale care reafirmă importanţa intrării în vigoare a Tratatului și solicită oprirea tuturor testelor nucleare ca un pas esenţial spre îndeplinirea obiectivului de dezarmare.

Seria de contacte a continuat cu întrevederile ministrului român al afacerilor externe cu omologi din Statele Caraibiene (CARICOM) si Statele mici si insulare din Pacific (PSIDS), prilej cu care a exprimat interesul României de a dezvolta relaţiile cu acestea atat în plan bilateral, cât și la nivel european, prin valorificarea cadrului de cooperare lansat de UE cu aceste regiuni. În contextul numărului mare de victime și imenselor pagube materiale provocate de uraganele care au lovit recent zona caraibiană, părțile au avut un schimb de opinii privind cooperarea concretă în proiecte care vizează reziliența în situații de dezastre naturale și combaterea cauzelor schimbărilor climatice. Demersul diplomatic român față de aceste regiuni geografic îndepărtate a stat sub semnul promovării candidaturii României la Consiliul de Securitate pentru mandatul 2020-2021.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.