Acasă Economie Ministerul Economiei devine autoritate competentă în materia soluționării alternative a litigiilor transfrontaliere

Ministerul Economiei devine autoritate competentă în materia soluționării alternative a litigiilor transfrontaliere

DISTRIBUIȚI

 147895 – 29092017 – Ministerul Economiei devine autoritatea competentă și punct unic de contact cu Comisia Europeană, în materia soluționării alternative a litigiilor dintre consumatori și comercianți.

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică OG nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți. Astfel, ca autoritate competentă desemnată, Ministerul Economiei are acum responsabilitatea de a analiza solicitările organismelor care doresc să fie entități de soluționare alternativă a litigiilor, de a supraveghea ca acestea să respecte prevederile legale și de a notifica lista entităților admise, către Comisia Europeană.

OG 38/2015 permite consumatorilor cărora le sunt încălcate drepturile să recupereze eventualele prejudicii sau să obțină despăgubiri printr-o procedură simplă, gratuită și imparțială, fără a recurge la instanța de judecată sau la avocat. Prevederile actului normative se aplică litigiilor transfrontaliere rezultate din contractele de vânzări sau de prestări servicii, dintre un comerciant cu activități în România și un consumator rezident în UE.

Desemnarea Ministerului Economiei, ca autoritate competentă, prin modificarea OG 38/2015, deblochează astfel accesul consumatorilor la procedurile de soluționare alternative a litigiilor și evită eventuala declanșare a procedurii de infringement contra României, din cauza netranspunerii Directivei 2013/11/UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.