Acasă Politic Ofertele României pentru Coreea de Sud și Japonia

Ofertele României pentru Coreea de Sud și Japonia

DISTRIBUIȚI

  147602 – 13092017 –   Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, la 13 septembrie 2017, cu Kim Eun-joong, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Coreea în România.

Discuțiile au evidențiat interesul reciproc pentru consolidarea dialogului bilateral, în contextul împlinirii a 7 ani de la semnarea Planului Comun de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic, Republica Coreea fiind singura ţară din Asia cu care România a stabilit un astfel de parteneriat.

Popescu-Tăriceanu a subliniat rolul important pe care îl are diplomaţia parlamentară în cadrul Parteneriatului Strategic, ca instrument de promovare a cooperării la nivel bilateral. Președintele Senatului a menţionat potenţialul investiţional semnificativ pe care România îl oferă în domenii precum energie şi infrastructură, industria chimică şi cea constructoare de maşini, IT şi agricultură, precum şi interesul în creşterea exporturilor româneşti către piaţa coreeană, care să conducă la echilibrarea balanţei schimburilor comerciale bilaterale. Ambele părți şi-au exprimat preocuparea cu privire la menţinerea păcii şi a securităţii în Peninsula Coreeană, condamnând testele nucleare şi cu rachete balistice de diferite tipuri efectuate de Republica Populară Democrată Coreeană.

Tot la 13 septembrie, președintele Senatului s-a întâlnit cu Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei în România. Tăriceanu a reafirmat importanța relațiilor cu Japonia, și a subliniat prioritatea dezvoltării relațiilor de cooperare economică. Tăriceanu, și-a exprimat încrederea că noi inițiative economice româno-japoneze vor putea fi conturate, în beneficiul ambelor economii, precizând că există încă oportunități nevalorificate în acest domeniu, generate inclusiv de creșterea economică record a României.

Între prioritățile de etapă pe care ambele părți trebuie să le ia în considerare în vederea consolidării interacțiunii bilaterale în domeniul economic, înaltul demnitar român a evidențiat perspectivele apropiate pentru companii japoneze cu sediul în Marea Britanie de adoptarea a unor decizii cu privire la re-localizare, ca urmare a deciziei acestei țări de a renunța la calitatea de membru al Uniunii Europene. Totodată, a arătat că urmărește îndeaproape, în cursul ultimilor ani, demersurile pentru concretizarea cooperării cu Japonia în privința finanțării unei părți din construcția Magistralei de metrou M6 București – Otopeni, exprimând dorința ca acestea să decurgă de o manieră accelerată, astfel încât lucrările să fie demarate cât mai devreme, în cursul anului următor.
Întrevederea a prilejuit o trecere în revistă a stadiului și perspectivelor de dezvoltare a relaţiilor parlamentare, fiind evidențiat rolul important al Grupurilor parlamentare de prietenie și necesitatea intensificării contactelor la acest nivel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.