Acasă Politic Ovidiu Raetchi atentionează asupra blocării, în Camera Deputaților, a legislației privind cladirile...

Ovidiu Raetchi atentionează asupra blocării, în Camera Deputaților, a legislației privind cladirile cu risc seismic

DISTRIBUIȚI

 147707 – 19092017 – Deputatul PNL Ovidiu Raetchi a atentionat, printr-un comunciat de presă, ca initiativa legislativa privind cladirile cu risc seismic este blocata, de un an si jumatate, in comisiile parlamentare din Camera Deputatilor si face apel la guvern si la primarul general al Capitalei sa sustina adoptarea acestui proiect.

„De mai bine de un an si jumatate, adoptarea unui proiect de lege pe care l-am depus si care ar rezolva problema cladirilor cu risc seismic aflate in pericol de prabusire este blocata in comisii. Proiectul legislativ a fost votat de Senat, dar zace in comisiile de la Camera Deputatilor, in ciuda faptului ca elementele esentiale ale legii au fost agreate inclusiv cu Ministerul Dezvoltarii. Locuitorii cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic ar fi obligati prin lege sa paraseasca imobilele, dupa ce statul le pune la dispozitie o locuinta provizorie, pe perioada executarii lucrarilor de consolidare, costurile urmand sa fie suportate de stat. Proprietarii incep procesul de returnare a fondurilor investite de stat in acest proces, in rate lunare, suma fiind rezonabila. Aceste modificari legislative sunt esentiale pentru ca, din cauza actualului cadru legislativ, doar 70 de cladiri au fost consolidate in Bucuresti, de exemplu. Este dramatic ca, asa cum a aratat-o si furtuna violenta din vestul Romaniei de duminica seara, autoritatile par sa reactioneze doar dupa ce mor oameni”, sustine Raetchi, citat in comunicat.  Proiectul, sustinut de mai multi deputati liberali dar si de doi deputati ALDE, a fost depus in februarie anul trecut si adoptat tacit de Senat in septembrie 2016. De cand a ajuns la Camera Deputatilor, care este decizionala, asteapta raport din partea comisiilor de administratie si juridica, termenul de 18 octombrie fiinde demult depasit.

„Adoptarea acestui proiect este o chestiune de viata si de moarte pentru bucurestenii care traiesc in cladirile aflate in pericol de prabusire si nu numai. Chiar si cu cadrul legislativ potrivit, avem nevoie de 5-10 ani sa rezolvam problema, dupa ce legea este adoptata. Si putem doar sa ne rugam sa nu avem un cutremur puternic pana in 2027, daca legea e votata curand. De asemenea, sesizez ca in timp ce initiativele legislative ale PSD sunt adoptate pe repede inainte de Parlament, cele ale Opozitiei sunt ignorate si blocate, chiar daca in acest caz particular, in joc este viata oamenilor. Remarc si faptul ca primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu s-a implicat deloc in acest proces, ca si cum nu ar fi o urgenta absoluta a Bucurestiului. De aceea, fac un apel la premierul Tudose sa renunte la orgoliile politice si sa sustina in mod real adoptarea acestui act legislativ care ar rezolva o problema vitala a Capitalei”, a mai spus Raetchi.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.