Acasă Politic Perdelele de fum întunecă şi mintea guvernanţilor României

Perdelele de fum întunecă şi mintea guvernanţilor României

DISTRIBUIȚI

147882 – 28092017 – Deputatul PNL Dumitru Oprea a adresat în această săptămână două serii de întrebări miniştrilor Educaţiei şi celui al Finanţelor Publice, pornind de la situaţii critice reclamate de asociaţii profesionale şi mediul economic. Evoluţiile zilnice de pe scena publică românească, îndeosebi prin utilizarea repetată a perdelelor de fum de către administraţia centrală, dau senzaţia de incoerenţă şi de ascundere a adevăratelor intenţii ale actualilor guvernanţi. Lansarea în dezbatere publică a proiectului Legii Manualului, dar şi semnele de „rebeliune“ ale parlamentarilor PSD din Comisia de Buget-Finanţe nu rezolvă, pentru moment, în nici un fel problemele ridicate de editori sau de mediul economic.

​            Într-o întrebare adresată luni, 25 septembrie 2017, intitulată „Riscăm să se repete istoria lipsei manualelor şi în cazul celor pentru clasa a VI-a, prevăzute pentru anul şcolar 2018-2019“, parlamentarul ieşean îi solicită Ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu-Marian Pop, să precizeze când va fi lansată procedura de licitaţie pentru manualele de clasa a VI-a şi care este durata estimată pentru organizarea şi derularea acestei licitaţii.

„În loc să rezolve o situaţie de blocaj perpetuu cauzată de funcţionarii Ministerului, domnul Pop ne vorbeşte în continuu despre «mafia manualelor» şi alte obsesii personale. În viziunea PSD şi a actualului ministru al Educaţiei, România trebuie să se întoarcă la modelul dirijist în care manualul este unic, elaborat de profesori care să respecte strict indicaţiile preţioase ale guvernanţilor. Libera concurenţă, protejarea drepturilor de autor şi susţinerea industriei editoriale (atât de sărăcite prin lipsa investiţiei în educaţiei cetăţenilor) trebuie, pe semne, abolite. Eventual prin «Legea manualului unic»“, declară prof. univ. dr. Dumitru Oprea.

O altă întrebare, „Split TVA, o măsură nepopulară în rândul mediului de afaceri şi a profesioniştilor“, a fost adresată de către deputatul PNL Dumitru Oprea Ministrului Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, şi a avut drept punct de plecare reacţiile unanime ale mediului de afaceri, precum şi cea a Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) în privinţa plăţii defalcate a TVA. Ministrul de Finanţe a fost solicitat să răspundă dacă va lua în considerare observaţiile pertinente ale conducerii CECCAR şi dacă va lua în calcul să amâne aplicarea obligatorie a plăţii defalcate a TVA, pentru a nu risca insolvenţa sau falimentul multor firme mici şi mijlocii.

„În vreme ce în Comisia de Buget-Finanţe a Senatului României au fost modificate radical prevederile ordonanţelor de Guvern referitoare la Split TVA şi chiar supraacciza la carburant în sensul eliminării acesteia, ca parlamentar cunosc suficient de bine mecanismele puterii actuale, încât să înţeleg că gestul senatorilor puterii, deşi salutar, nu va rămâne nepedepsit. De altfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a manifestat dezaprobarea faţă de «întoarcerea» măsurilor luate de Guvern în cadrul Comisiei de la Senat. Ministrul de Finanţe ar trebui să fie cel mai în măsură demnitar să răspundă îngrijorărilor mediului economic, în cazul în care acesta poate da dovadă şi de voinţă proprie“, a punctat parlamentarul ieşean.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.