Acasă Politic PMP solicită convocarea unei şedinţe de plen reunit pentru dezbaterea situaţiei comunităţii...

PMP solicită convocarea unei şedinţe de plen reunit pentru dezbaterea situaţiei comunităţii româneşti din Ucraina

DISTRIBUIȚI
foto: antena3.ro

 147583 – 13092017 – Grupurile parlamentare reunite ale Partidului Mişcarea Populară au depus o solicitare adresată Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului referitoare la convocarea unei şedinţe de plen reunit ale celor două Camere pentru a discuta pe marginea situaţiei dificile în care se află comunitatea românească din Ucraina.

Este vorba despre noua lege a educației adoptată, la 5 septembrie 2017, de Rada Supremă a Ucrainei, lege care, prin articolul său 7, privează minorităţile etnice (români, maghiari, ruşi, bulgari, polonezi etc.) de acces la şcolarizare în limba maternă.

”Observăm un dezinteres total al autorităţilor de la Bucureşti faţă de cei peste 500.000 de români din Ucraina, care sunt suspuşi unui proces agresiv de deznaţionalizare naţională. Este inadmisibil ca statul român să nu reacţioneze la astfel de acţiuni care încalcă flagrant drepturile românilor la educaţie în limba maternă. De aceea, sper să avem o şedinţă de plen reunit cât mai curând pentru a transmite un semnal ferm statului vecin şi a determina, astfel, nepromulgarea legii de către preşedintele ucrainean”, a declarat deputatul Eugen Tomac, lider al grupului parlamentar al PMP. Solicitarea urmează a fi analizată în şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.