Acasă Politic PNL propune interzicerea exportului de lemn de foc

PNL propune interzicerea exportului de lemn de foc

DISTRIBUIȚI

 147800 – 25092017 – În perioada următoare comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților vor lua în discuție proiect de lege inițiat preponderent de parlamentari PNL, prin care, pentru o perioadă de trei ani, va fi interzis exportul de lemn de foc.

Potrivit deputatului Ion Ștefan, propunerea legislativă vizează reglementarea interzicerii exportului de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 de centimetri până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum trei ani.  În expunerea de motive se precizează că prețul pentru un metru cub de lemn de foc s-a dublat din 2015 în 2016.

Având în vedere că peste 60% din populație realizează încălzirea locuinței cu lemne de foc, aprovizionarea a devenit o problemă socială gravă. Profitând de această scădere a ofertei de piață, operatorii economici au mărit prețul, astfel că în sudul țării, metrul cub de lemn de foc a ajuns să coste 400-450 lei în mediul rural, deși Romsilva vinde lemnul cu 153 lei/mc”, după cum se precizează și în expunerea de motive.

Parlamentarul semnalează că în acest moment, pentru a-și aproviziona gospodăria cu lemne de foc necesare trecerii sezonului rece, un pensionar agricultor ajunge să  plătească pensia pe jumătate de an, astfel încât banii care îi rămân pentru mâncare sau medicamente sunt foarte puțini.

            ”În alte state europene tăierile și exporturile de lemn s-au interzis sau sunt mult mai strict reglementate, așa că și România ar trebui să se alinieze acestora și să nu mai fie atât de permisivă în privința legislației privind domeniul silvic”, a transmis deputatul.

Legea pentru interzicerea temporară a exportului de lemne de foc se referă la interzicerea exportului de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, ministrul Apelor și Pădurilor va reglementa, prin ordin, procedura de stabilire a prețului/metru cub, asigurarea și vânzarea către populație a lemnului de foc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.