Acasă Anchete Justitie Și DIICOT zice că trecerea Inspecției Judiciare la MJ duce la control...

Și DIICOT zice că trecerea Inspecției Judiciare la MJ duce la control politic

DISTRIBUIȚI

147591 – 13092017 –  Procurorii antimafia critică modificările propuse la legile justiției. Ei avertizează că trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției ar duce la control politic. DIICOT este de asemenea împotriva implicării Ministerului Justiției în procesul numirii procurorilor-șefi, scrie digi24.ro.

Informațiile apar în punctul de vedere trimis de DIICOT Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorii DIICOT critică mai multe dintre măsurile propuse de ministrul Justiției în proiectul de modificare a legilor justiției. Astfel, în ceea ce privește trecerea Inspecției Judiciare de la CSM în subordinea ministrului Justiției, procurorii antimafia spun că o astfel de măsură ar lăsa cale deschisă controlului politic asupra modului în care sunt controlați și supravegheați magistrații din punct de vedere disciplinar.

Controlul politic ar fi posibil, având în vedere că ministrul Justiției este membru al Executivului, chiar dacă nu este afiliat din punct de vedere politic, potrivit DIICOT.

Procurorii propun ca IJ să rămână la CSM, dar cu mai multă indepenență în ceea ce privește acțiunile întreprinse de inspectorii judiciari.

În ceea ce privește numirile la vârful sistemului judiciar, DIICOT nu este de acord cu propunerea lui Tudorel Toader ca propunerile să vină din partea Ministerului Justiției. Mai mult, DIICOT consideră că propunerile ar trebui să vină de la CSM și să meargă direct la președintele țării, care nu ar mai avea posibilitatea să refuze propunerile, așa cum prevede în prezent legislația.

DIICOT propune o procedură similară și pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii antimafia au dat un punct de vedere și în ceea ce privește accesul la Institutul Național al Magistraturii – accesul în funcțiile de procuror și judecător – DIICOT arată că nu este justificată o vârstă minimă de 30 de ani pentru înscrierea la cursurile institutului, în condițiile în care legislația din România permite tinerilor în vârstă de 23 de ani să candideze la funcția de deputat.

Întârzierea unor noi generații de magistrați ar dezechilibra sistemul în următorii ani, mai arată DIICOT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.