Acasă Social Administratie 15 ani de la infiintarea reglementatorului pietei comunicatiilor electronice din Romania

15 ani de la infiintarea reglementatorului pietei comunicatiilor electronice din Romania

DISTRIBUIȚI

 147973 – 05102017 –  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a organizat o noua editie a conferintei sale internationale intitulata ”Reglementare 360⁰ – de la cuvant la terabyte, in 15 ani”, pentru a marca 15 ani de la infiintarea reglementatorului pietei comunicatiilor electronice din Romania.

Cu aceasta ocazie, Adrian Dita, presedintele ANCOM, a facut o retrospectiva a efectelor pe care reglementarile Autoritatii le-au avut asupra pietei din Romania, care a ajuns astazi sa fie una dintre cele mai competitive din Europa. ”Despre internet, acum vorbim in termeni de milioane de conexiuni, in timp ce, in urma cu 15 ani, aceste servicii erau aproape inexistente in statistica Autoritatii. Cresterea fulminanta a internetului in Romania se datoreaza si tarifelor mici de pe piata noastra, aflate la jumatatea mediei UE la internetul fix, de exemplu – 12,6 euro fata de 25,9 de euro pentru abonamente intre 30 si 100 Mbps”, a declarat Dita.

Acelasi trend descrescator l-au inregistrat in aceasta perioada si tarifele pentru telefonie mobila si fixa pe piata cu amanuntul, indeosebi ca urmare a reglementarilor ANCOM pe piata de gros, care au avut ca rezultat o scadere a tarifelor maxime de interconectare cu 90% in cazul serviciilor de terminare la puncte mobile, de la 9,72 eurocenti cat era in 2003, la 0,96 eurocenti, respectiv in medie cu 80%, in cazul serviciilor de terminare la puncte fixe, ajungandu-se la 0,14 eurocenti/minut, incepand cu data de 1 aprilie 2014.

Pentru a arata cum s-au reflectat masurile Autoritatii in tarifele serviciilor de telefonie mobila, ANCOM a realizat o aplicatie care permite utilizatorului sa introduca date despre actualul nivel al consumului sau de servicii de telefonie mobila, returnandu-i costul la care ar fi achizitionat aceleasi servicii in urma cu 15 ani.

Retrospectiva asupra celor 15 ani de la liberalizarea pietei de comunicatii electronice din Romania mai arata ca valoarea pietei s-a dublat, de la 7,38 miliarde lei, la nivelul anului 2003, la 14,96 miliarde lei in 2016, in pofida oscilatiilor care au existat la nivelul economiei mondiale si romanesti.

De asemenea, documentul releva ca numarul de utilizatori si conexiuni este in crestere, pe aproape toate segmentele, in anul 2016, in Romania, fiind raportate peste 27 de milioane de conexiuni de acces la servicii de telefonie fixa si mobila, cu 137% mai mult decat cele 11,4 milioane inregistrate in anul 2003, crestere datorata telefoniei mobile.

Internetul la puncte fixe si mobile a cunoscut o evolutie importanta atat ca numar de conexiuni, structura, cat si ca trafic. Astfel, numarul de conexiuni de acces fix la internet in banda larga a crescut de la 14 mii, cate se raportau la sfarsitul anului 2003, la 4,4 milioane, la sfarsitul anului 2016, iar numarul de conexiuni la puncte mobile de banda larga a crescut la 16,6 milioane la finalul anului 2016, de la 181 de mii la finalul anului 2003.

Consumul de internet din Romania se realizeaza, intr-o proportie covarsitoare, prin intermediul conexiunilor fixe, desi acestea sunt mult mai putine ca numar decat conexiunile la puncte mobile. Astfel, traficul total inregistrat in anul 2016 prin retelele fixe a fost de 5,4 milioane de TB, in timp ce prin retelele mobile s-a inregistrat un trafic de 169 mii TB.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.