Acasă Uncategorized ANCOM – Noi examinări pentru obținerea certificatelor de radioamator

ANCOM – Noi examinări pentru obținerea certificatelor de radioamator

DISTRIBUIȚI

147942 – 03102017Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin Direcţiile sale Regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş organizează, în perioada 11 – 28 octombrie 2017, sesiuni de examinare pentru obţinerea certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru.

Certificatul de operator radio

Persoanele care operează staţii de radiocomunicaţii din cadrul companiilor care deţin sau exploatează reţele de radiocomunicaţii mobile terestre trebuie să deţină un certificat de operator radio. De obicei, aceste companii activează în diverse domenii precum industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultura, paza şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc.

Sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în perioada 17 – 18 octombrie la Timişoara, 21 octombrie la Iaşi, 25 octombrie la Cluj şi 25 – 26 octombrie 2017 la Bucureşti. Mai multe detalii sunt disponibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM dedicată personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.

În România au fost emise şi sunt valabile în prezent 8.331 certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.

Certificatul de radioamator

Radioamatorismul este practicat în principal că activitate de agrement, dar există şi competiţii organizate la nivel local şi internaţional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatura de radiocomunicaţii. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă.

Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în perioada 11 – 12 octombrie la Bucureşti, 24 octombrie la Timişoara şi 28 octombrie la Cluj şi la Iaşi.

Mai multe detalii sunt disponibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM dedicată radioamatorilor.

În România există în prezent 3.649 radioamatori autorizaţi de către ANCOM.

Documente necesare

Cei interesaţi trebuie să depună o cerere de înscriere, împreună cu o copie după actul de identitate şi o fotografie color recentă, tip paşaport 3×4 cm sau a unei fotografii color transmise în format electronic cu o rezoluţie de minim 300 dpi şi raport 9:7. În cazul persoanelor care dau examen pentru certificatul de radioamator, fotografia poate fi transmisă şi după aflarea rezultatului examinării. Suplimentar, pentru obţinerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.