Acasă Politic Avem nevoie de reglementarea orientării vocaționale

Avem nevoie de reglementarea orientării vocaționale

DISTRIBUIȚI

  148112 – 12102017 –  Deputatul PSD Mihaela Huncă a susținut o declarație politică în plenul Parlamentului, prin care a anunțat că va propune o reglementare a orientării vocaționale.

”Aș dori să atrag atenția asupra cauzelor unui fenomen care se manifestă de mai mult timp în România, inegalitatea de gen și de șanse în ceea ce privește accesul la încadrarea în muncă, inclusiv la promovare și la formarea profesională, precum și în ceea ce privește condițiile de muncă și securitate socială. Pentru a îndrepta efectele trebuie să înțelegem cauzele și să acționăm asupra lor. Ca parlamentari nu e suficient doar să proclamăm prin lege egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Trebuie să facem un pas mai departe și să reglementăm domeniile în care se manifestă cauzele principale care conduc la inegalitatea de gen”, a spus Huncă.

Prima cauză a inegalității de gen este orientarea timpurie în educație. Prin tradiție există o predilecție a părinților ca în primii ani de școală să orienteze fetele către disciplinele umaniste, iar pe băieți către cele tehnice sau logico-matematice. Acest lucru afectează egalitatea de șanse, pentru că băieții se vor pregăti ulterior pentru meserii mai solicitate pe piața muncii și mai bine plătite, cum ar fi construcțiile, finanțele sau domeniul tehnic, de inginer.

”În prezent nu există o reglementare a orientării vocaționale. Acesta este unul din motivele importante ale inegalității de șanse în ceea ce privește accesul femeilor la meserii căutate și bine plătite pe piața muncii. Din cauza orientării inițiale în formele școlare timpurii, femeile se vor pregăti pentru meserii mai puțin căutate și, în general, mai prost plătite decât în cazul bărbaților”, a arătat deputatul PSD.

O altă cauză majoră a inegalității de gen rezidă în responsabilitățile specifice femeilor în viața de familie și dificultatea de armonizare a acestora cu exigențele profesionale.

”Ne dorim să avem cât mai mulți copii, ca să aibă cine să ne plătească pensiile când vom ajunge la bătrânețe. Însă puțini se întreabă prin ce trece o femeie pentru a armoniza exigențele ce îi revin ca mamă, cu exigențele pe care le are în viața profesională, mai ales dacă vorbim de funcții de conducere. Angajatorii nu își pun problema din perspectiva unei mame. Ei cer randament egal, dar nu iau în considerare în niciun fel condițiile inegale dintre bărbații și femeile care au copii în îngrijire. Femeia trebuie să se împartă între profesie și copil”, a explicat Mihaela Huncă.

În legislația muncii, cu excepția concediului post-natal, nu se prevăd facilități pentru femeile care au copii în îngrijire. Nu se garantează un program flexibil care să permită femeii să acorde o îngrijire corespunzătoare copilului pe care îl are în îngrijire. Din acest motiv, toate studiile realizate la nivel european și în țara noastră arată că rata de ocupare a femeilor scade odată cu creșterea numărului de copii.

”Ceea ce solicită femeile este egalitatea de șanse. Competiția e deschisă pentru toată lumea. Dar vrem garanția că toți pleacă de la aceeași linie de start și toată lumea este cronometrată cu același cronometru. E important să insistăm pe această distincție dintre drepturi și privilegii, pentru că noi, ca parlamentari, avem puterea de a legifera inclusiv în acest domeniu al egalității de șanse dintre femei și bărbați. Privilegiile se câștigă prin muncă, nu se acordă prin lege. Așadar, legea trebuie să garanteze drepturi fundamentale, nu să acorde privilegii”, a subliniat parlamentarul social-democrat.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.