Acasă Opinii/Analize Barbu Mateescu: Candidatura lui Firea, un exercițiu de suicid strategic

Barbu Mateescu: Candidatura lui Firea, un exercițiu de suicid strategic

DISTRIBUIȚI

 148160 – 17102017 –

Dacă Firea are de gând să candideze în 2019 la prezidențiale, ce face ea e fascinant, un exercițiu de suicid strategic. Ce urmează să scriu e cinic, dar așa e uneori sociologia, scrie Barbu Mateescu pe Facebook.

  1. a) Între seara turului doi din 2014 și dimineața turului doi din 2019 vor fi murit 1,3 milioane de oameni. E vorba de oameni născuți în genere în anii ’40, pentru care anii ’70 au fost super din toate punctele de vedere (și economic și personal – vorbim de tinerețea lor), și pentru care tot ce s-a întâmplat după 1980 a fost o nenorocire: privațiuni apoi hiperinflație iar când s-au deschis porțile spre UE erau prea în vârstă să mai poată să plece. Oameni supărați pe lume și pe tot, și e lesne de înțeles de ce, destinul i-a trișat urât de tot, sunt generația care a luat în piept înfrângerea comunismului în războiul rece, au pierdut scop și respect, au pierdut „înțeles” și le-au și plecat copiii în străinătate (nu-i plăcut să-ți vezi nepoții doar pe Skype). În plus, un detaliu ușor de ignorat dar important: e greu să crezi că țara merge bine economic și așa mai departe când ție îți merge prost din punct de vedere medical. Ei se reîntorc mental la Sergiu Nicolaescu, ”România avea cea mai bună industrie din lume”, ”suntem o nație superbă, păcat că ne jefuiesc străinii” și alte reazemuri asemănătoare din propaganda ceaușistă a tinereții lor. De fapt, se reîntorceau. Multe sute de mii dintre ei – poate 400 de mii, poate 600 de mii, poate 800 de mii – au votat Ponta și nu vor mai ajunge fizic să voteze Firea. Zi de zi ei dispar.

În același timp capătă drept de vot 1,1 milioane de tineri născuți în 1997, 1998, etc. Nu chiar generația la care să prindă mesajele fricoase, temătoare, paranoice, brânză-viezure-mânz. Mai degrabă FIFA, Inna, torenți, iarbă și Junimea (nu cenaclul ci pagina de Facebook). În bună parte se recrează condițiile bătăliei culturale din 2014.

a indice 1) Firea e o persoană care știe media și, pentru gusturile unei generații, e o prezență plăcută. Însă e tocmai generația care pleacă.

  1. b) Ponta avea o economie foarte OK. Prin comparație, nu știu un bucureștean, nici măcar pesedist, care să spună că Firea e un primar bun. Ca și Oprescu, o parte din imaginea pozitivă a capitalei se răsfrânge asupra ei *în rândul oamenilor din afara capitalei*, ergo nivelele bune din sondaje; în 2009 însă chestia asta nu l-a ajutat deloc pe primarul de dinainte când a candidat la președinție. (Probabil că ai și uitat că Oprescu a candidat. Zeci de procente la „încredere” s-au convertit în 3.18% la vot. Spre deosebire de el, Firea va avea organizațiile PSD – dar ce vreau să spun e că statutul de primar în sine nu aduce nimic în plus, iar criza Bucureștiului în 2019 va fi semnificativ mai profundă decât acum opt ani) .

Dacă, și repet „dacă”, Firea țintește Cotroceniul, strategia ei pare să fie să eșueze exact ca Ponta, dar și mai fastuos. Pentru anii ’90 ce face ea e genial, pentru anii ‘2000 e OK, pentru perioada din 2010 încoace nu mai e roz deloc. Iohannis nu mai ia 6,2 milioane voturi dar Firea va avea dificultăți imense să-l ajungă pe Ponta la cota de 5,2 milioane. – sursa: Facebook – Barbu Mateescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.