Acasă Politic București: La Varna are loc a patra ședință comună a guvernelor roman...

București: La Varna are loc a patra ședință comună a guvernelor roman și bulgar

DISTRIBUIȚI

147925 – 02102017 – Marți, 3 octombrie, la Varna (Bulgaria) va avea loc cea de-a patra ședință comună a guvernelor roman și bulgar, pe a cărei ședință figurează teme precum cooperarea economică, infrastructura de transport și cea energetică, muncă, afaceri interne, dezvoltarea regională și cooperare transfrontalieră, potrivit anunțului official al Guvernului de la București.

De asemenea, discuțiile vor viza problematica europeană și perspectivele de coordonare în pregătirea primelor mandate la Președinția Consiliului UE ale României și Bulgariei, mai ales că cele două țări împărtășesc o serie de obiective și poziții comune privind viitorul Uniunii Europene.

Cele două Executive vor adopta o Declaraţie comună referitoare la ariile principale ale cooperării bilaterale, regionale şi în plan european, euro-atlantic și internațional.

Tot în cadrul reuniunii vor fi semnate și o serie de documente sectoriale bilaterale.

În contextul acestui eveniment, premierul Mihai Tudose va avea o întrevedere tete-a-tete cu premierul Boiko Borisov, iar oficialii români vor avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologii bulgari.

Prim-ministrul Mihai Tudose va participa și la Reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt dintre România, Bulgaria, Serbia și Grecia.

Din delegația română fac parte miniștrii Sevil Shhaideh, Ion-Marcel Ciolacu, Carmen Dan, Teodor Meleşcanu, Victor Negrescu, Toma Petcu, George Șimon, Ilan Laufer, Alexandru Cuc, Lucian Șova, Lia Olguța Vasilescu și Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

În acest context, premierul Mihai Tudose și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, vor participa împreună cu premierul Boiko Borisov și ministrul Afacerilor Interne din Bulgaria, Valentin Radev, la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei, la Lipniţa–Kainargea.

Guvernele României și Bulgariei au mai avut reuniuni bilaterale în anii 2011, 2014 și 2015, la București, Ruse și Craiova.

Din perspectiva economică, vecinătatea geografică și apartenența la Uniunea Europeană sunt doar două dintre numeroasele elemente care stimulează cooperarea economică dintre cele două state.

Potrivit informațiilor furnizate de Guvern, în cadrul UE, România deține locul 3 (după Germania și Italia) între partenerii comerciali ai Bulgariei. În 2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Bulgaria a atins 3,9 miliarde euro, în creștere cu 7,26% față de anul 2015. În primele 6 luni ale anului în curs, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de  2073,01 milioane euro (creștere cu 10,51% față de aceeași perioadă a anului trecut).

Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului din România, la 31 august  2017 erau înregistrate 2327 societăţi comerciale cu capital integral sau parțial bulgar şi un volum subscris al capitalului social de 154,39 milioane euro.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.