Acasă Opinii/Analize Calculele supraviețuirii PSD

Calculele supraviețuirii PSD

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu

Cu Legile Justiției, PSD bate pasul pe loc. Încă nu s-a întâmplat nimic. Rămâne de analizat celălalt plan. Economic. Dacă aici PSD stă bine, atunci își îndeplineșe și principalul proiect. Cel social. Iar victoria sa în viitoarele alegeri locale și parlamentare e garantată. Probabil va reuși, după o pauză extrem de lungă, și la prezidențiale. Dar dacă pierde pariul economic, PSD e pierdut. Și atunci va trebui să recurgă la strategia de rezervă. Retragerea de la guvernare.

Analiștii economici se întrec în a face calcule. Urmate de prognoze. Aparent, nu este prea greu să observi cum evoluează cheltuielile și cum evoluează veniturie. Ce se poate observa cu ochiul liber și ce se poate socoti cu creionul în mână, fără a mai fi nevoie de un computer, este că, pentru moment cel puțin, situația e albastră. Cheltuielile cresc, veniturile scad. Ceea ce ne poate conduce anul viitor la un deficit de aproape 5%. Nu de maximum trei, cum ne-am angajat. Ce înseamnă asta?

Un deficit mai mare de 3% atrage după sine sancțiuni. Uniunea Europeană va bloca absorbția de fonduri a României. Mai mult chiar. Vom mai fi și buni de plată. Vom plăti amenzi consistente. Pentru nerespectarea angajamentului de țară.

Dacă ceea ce reiese din asemenea calcule sumare se confirmă și prin calcule mai sofisticate, atunci PSD trebuie să recurgă la strategia sa de rezervă. Tradițională. Retragerea de la putere cât încă nu e prea târziu. Prin identificarea unei formule prin care abandonează guvernarea, lăsând impresia că este scos afară de forțe mai mult sau mai puțin oculte, tocmai când se pregătea să-și finalizeze cu succes programul de guvernare. Iar până la alegeri, în Opoziție fiind și lăsându-i pe adversari să scoată castanele din foc, va tuna și va fulgera împotriva acestora, convingându-și electoratul că noua guvernare a reinstaurat un dezastru în România, după scurta perioadă de rai PSD.

Revenind la prognozele economice, este important de analizat nu ceea ce există în acest moment la vedere și am expus sintetic mai sus, ci ceea ce nu se vede. Această parte nevăzută face diferența între eșec și succes. Ea poate răsturna anul viitor situația în favoarea PSD. Cu condiția să fie întruniți trei factori: fonduri europene consistente anul viitor; ritm accelerat de creștere; investiții majore în domenii care aduc plusvaloare.

Calculele, care astăzi ne semnalează pericolul depășirii deficitului de 3%, deci a creșterii periculoase a decalajului dintre venituri și cheltuieli, pot fi date peste cap. 1). Legat de fondurile europene. PSD a semnalat faptul că, din această perspectvă, Guvernul Cioloș a lăsat în urmă o situație dezastruoasă. A fost numit Guvernul Zero pentru că a accest zero fonduri europene. PSD, venind la guvernare, a anunțat că se va concentra asupra acestui domeniu. Iar astăzi susține că, timp de un an, a pregătit terenul. Nu numai în agricultură, unde România ocupă o poziție fruntașă la nivel european. Dacă PSD spune adevărul, atunci, în 2018 ar urma să curgă dinspre Bruxelles spre București borcanul cu miere. Uriașele fonduri pe care le așteptăm pot umple gaura. Și pot genera la rândul lor venituri suplimentare. 2). Cele două guverne PSD înregistrează ritmuri record de creștere economică. Produsul Intern Brut sporește cu câte 5% pe an. Dacă acest ritm va fi accelerat în 2018, atunci și veniturile vor crește corespunzător. Adică spectaculos. Și vor fi în măsură să acopere gaura creată de uriașele cheltuieli sociale pe care și le-a asumat PSD prin Executiv. 3). Fără investiții consistente, morișca economică nu se învârte. PSD promite mari investiții începând din 2018. Dacă va fi așa și dacă banii vor fi canalizați în domenii aducătoare de profit, atunci, din nou, ceea ce astăzi pare un eșec, mâine se poate transforma într-un mare succes. La acest capitol, în luna decembrie, ne vom lămuri. Atunci când vom vedea noul buget. Dacă însă nu vor vedea investiții în noul buget sau dacă PSD nu va prezenta bugetul în decembrie, atunci vom avea un semnal cât se poate de clar că un eșec răsunător este aproape. Este cel mai precis indicator al evoluției României dintre cele trei variabile pe care tocmai le-am pus în discuție.

Pentru PSD ar fi mult prea devreme să se retragă, într-o formulă sau alta, de la guvernare. În definitiv, nu a trecut nici măcar un an de la victoria sa în alegeri. O retragere optimă, dacă trebuie făcută, e bine să fie operată abia în al patrulea an. Nici pentru Opoziție retragerea intempestivă de la guvernare a PSD nu este o soluție. Toată lumea vede cu ochiul liber, inclusiv fanaticii anti-PSD, că Opoziția nu este încă pregătită pentru a guverna. O formulă gen Cioloș de guvern tehnocrat, lipsit de răspundere și de o consistentă susținere parlamentară, nu ar reprezenta decât un nou dezastru. Care ar pune capăt oricărei tentative a lui Klaus Iohannis de a obține un nou mandat.

Prin urmare, logic, mă aștept să nu avem un deficit peste 3%, iar România să-și accelereze ritmul de dezvoltare, accesând în același timp mai mulți bani europeni. Mizez pentru 2018 pe jumătatea plină a paharului. – http://www.corectnews.com/politics/calculele-supravie-uirii-psd

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.