Acasă Anchete Cămătarii lui ”Fane” – călcați de DIICOT

Cămătarii lui ”Fane” – călcați de DIICOT

DISTRIBUIȚI

 148112 – 12102017 – Polițiștii din cadrul IPJ Ilfov și procurorii DIICOT efectuează, joi, 29 de percheziții în București și în județele Ilfov și Prahova. Anchetatorii au în vizor un grup infracțional organizat, specializat în camătă, înșelăciune, deturnarea de licitații publice și spălare de bani. Este vorba de o grupare care ar fi condusă de afaceristul Ştefan Petre, zis ”Fane”, potrivit unor surse judiciare. persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăţi comerciale. Acesta ar fi constituit alături de alte persoane un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de camătă – oferirea cu împrumut a unor sume de bani cu dobândă către terţe persoane aflate, de regulă într-un impas financiar de moment. ”Ulterior, pentru a-şi asigura veniturile, dar şi pentru a aveo pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanţie imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită”, arată sursele judiciare. Cazul este instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Structura Centrală.

A simţit afacerea ”Fane”, ar fi intrat în afacerile cu împrumuturi după ce mai multe clanuri de notorietate din Bucureşti, printre care ”Caranii” şi ”Cămătarii”, au fost destructurate de procurorii DIICOT. Membrii iniţiali ai grupului infacţional au identificat, în afară de perceperea dobânzii mascate, o altă metodă de a realiza profituri, – executarea silită a debitorilor imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente, ci acela de a obţine proprietatea. Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea în circuitul infracţional a unui nou membru, respectiv a unui executor judecătoresc, persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanţie imobiliară. Cum erau trucate licitaţiile. Toate operaţiunile efectuate au fost de natură să inducă în eroare debitorii prin invocarea pretinsului interes al membrilor grupului de a crea o aparenţă de legalitate a activităţii de acordare a împrumutului cu dobândă.

”Prin încheierea în acest sens a unui contract autentificat de un notar public, aceştia îşi atingeau scopul scopul real al activităţii lor care nu era acela de a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda convenită ci acela de a obţine un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă ulterior la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor,  pe care să şi le adjudece beneficiind de concursul strict dedicat în acest sens al executorilor judecătoreşti  susţinut de participarea prin persoane interpuse la licitaţiile publice, trucate şi beneficiind totodată de consultanţa juridică a avocatului care s-a erijat într-un veritabil «consigliere» prin furnizarea de sfaturi şi soluţii juridice aparent legale,  menite să sprijine realizarea scopurilor ilicite ale grupului infracţional organizat”, susţin sursele judiciare, citate de News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.