Acasă Social “Cartel ALFA” iese în stradă

“Cartel ALFA” iese în stradă

245
DISTRIBUIȚI

 147936 – 03102017Miercuri, 4 octombrie, va avea loc un mare miting organizat de CNS “Cartel ALFA”. Confederația  desfășoară în această perioadă acțiuni de stradă, împotriva transferului contribuțiilor sociale ale angajatorului către angajat și pentru deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii 62/2011 a dialogului social, anunţă realitatea.net.

CNS “Cartel ALFA” beneficiază și de sprijinul Confederației Europeane a Sindicatelor (ETUC), care  solicită intervenția autorităților europene pentru a determina Guvernul României să renunțe la intenția sa de a plasa povara contribuțiilor sociale exclusiv asupra angajaților, începând cu 1 ianuarie 2018.

“Suntem șocați de acest plan guvernamental de a transfera întreaga responsabilitate pentru finanțarea sistemului de securitate socială către angajați. Aceasta ar adăuga la încălcările deja existente ale convențiilor OIM și ale ONU care protejează drepturile de securitate socială”, a declarat Luca Visentini, secretarul general al ETUC.

“Modificările intenționate încalcă în mod clar spiritul, textul și jurisprudența a două instrumente europene importante: Codul european de securitate socială și Carta socială europeană revizuită.

România a ratificat Codul european de securitate socială la 9/10/2009 (în vigoare de la 10/10/2010) și trebuie, prin urmare, să respecte dispozițiile sale, potrivit cărora costul protecției sociale trebuie suportat în mod colectiv. România a ratificat, de asemenea, Carta socială europeană revizuită la data de 07.05.1999.

Mai mult, jurisprudența Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clară în ceea ce privește chestiunile legate de finanțarea sistemelor / prestațiilor de securitate socială și stabilește că acestea trebuie finanțate colectiv: cu alte cuvinte, finanțat prin contribuțiile angajatorilor și angajaților și/sau de la bugetul de stat” se arată în documentul transmis Comisiei Europene.

Confederația Europeană a Sindicatelor a transmis de asemenea scrisori către premierul României, ministrul muncii, președinții celor două camere ale Parlamentului, Președinte în care solicită abandonarea ideii de a forța responsabilitatea pentru contribuțiile sociale unilateral asupra lucrătorilor și găsirea unor soluții alternative printr-un dialog social autentic cu partenerii sociali.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.