Acasă Cultura/Media Continuă seria de evenimente ”Luna Enescu la ICR”

Continuă seria de evenimente ”Luna Enescu la ICR”

DISTRIBUIȚI

 148254 – 23102017 –   Institutul Cultural Român, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, continuă seria evenimentelor „Luna Enescu la ICR” joi, 26 octombrie, la ora 18.00, în aula Muzeului Național George Enescu, cu lansarea volumului George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini – vol. 2 .

Albumul este semnat de Viorel Cosma și editat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, urmând să fie prezentat de muzicologul Mihai Cosma.

Volumul George Enescu Muzicianul de geniu în imagini ne oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician, oprindu-se, în acest al doilea volum, asupra ultimelor două etape din viața compozitorului, maturitatea (1920 – 1946) și senectutea (1946 – 1955).

„După încheierea primului război mondial (1918), George Enescu a pășit în cea mai fastă etapă a vieții sale, ajunsă la maturitatea fizică, artistică și spiritual: turneele răsunătoare peste Oceanul Atlantic(SUA și Canada, 1923-1940), premiera triumfală a capodoperei Oedipela Paris (1936) și căsătoria mult așteptată cu prințesa iubită, Maruca Cantacuzino (1937)” scrie autorul volumului. Momentele importante din această perioadă sunt ilustrate cu fotografii rare realizate de fotografi celebri ai vremii.

„Etapa senectuții a fost un calvar, un dezastru, durerosul exil în SUA și Franța fiind precedat de lipsuri materiale, datorii financiare, conflicte matrimoniale și bineînțeles boli și necazurile inerente bătrâneții”, sintetizează în prefața volumului Viorel Cosma. Fotografiile adunate în acest volum surprind momentul în care George Enescu a ajuns pe tărâm american cu vaporul „Ardealul” insoțit de o numeroasa delegație de artiști români (1946), instantanee din concertele susținute in America de violonistul George Enescu la aproape 70 de ani (24 noiembrie 1948) și momente cu compozitorul măcinat de boală alături de credinciosul său prieten, cățelușa Mutzerly.

Fotografiile provin din arhivele Muzeului Național „George Enescu”, Teatrului Național din București, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand” și din arhive personale. Albumul este editat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Muzeul Național ”George Enescu” și va fi prezentat de prof. univ. dr. Mihai Cosma.

În completarea evenimentului, va avea loc un recital cameral susținut de Gabriel Croitoru – vioară (interpretează pe vioara Guarnieri del Gesù – „Catedrala”, care i-a aparținut lui George Enescu, și care acum este în patrimoniul Muzeului „George Enescu”), Marin Cazacu – violoncel și Iulian Ochescu– pian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.