Acasă Economie Cresc toate prețurile

Cresc toate prețurile

DISTRIBUIȚI

148330 – 27102017 – Preţurile în industrie, servicii şi vânzare cu amănuntul vor creşte moderat, la fel și activitatea din aceste domenii, în perioada octombrie – decembrie 2017, potrivit tendinţelor economice publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se estimează o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +50%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de scădere (sold conjunctural -24%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creşterea moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scăderea volumului producţiei (sold conjunctural -24%). Managerii estimează, de asemenea, scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +16%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%). Conform estimărilor din luna octombrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, precizează INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.