Acasă Externe Manifestații de amploare împotriva intenţiilor de declarare a independenţei Cataloniei

Manifestații de amploare împotriva intenţiilor de declarare a independenţei Cataloniei

DISTRIBUIȚI
foto:romania-actualitati.ro

 148038 – 09102017 – Manifestaţii de amploare au avut loc duminică la Barcelona împotriva intenţiilor de declarare a independenţei Cataloniei. Timp de câteva ore sute de mii de oameni au manifestat pe străzile Barcelonei pentru unitatea Spaniei. Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor a fost de 950.000, în timp ce estimările Gărzii Urbane au fost de peste 350.000.

În final, laureatul premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa, a susţinut un dicurs manifest în care a condamnat ”pasiunea naţionalistă” şi a subliniat că planul complotist al independenţei catalane ”nu va distruge 500 de ani de istorie” a unităţii Spaniei. Totodată acesta a adăugat că Spania nu va deveni un stat al ”lumii a treia”. Llosa i-a catalogat pe Carles Puigdemont, Oriol Junqueras şi Carme Forcadell drept ”pucişti”.

Vicepreşedintele Societăţii civicile catalane, Jose Domingo, a solicitat liderului catalan, Carles Puigdemont să nu comită ”actul insensibil şi provocator” al declarării independenţei şi a făcut apel la ”recuperarea bunului simţ”.

Mariano Rajoy, premierul spaniol, a declarat că nu ar exclude folosirea puterilor constituţionale pentru a îndepărta statutul autonom al Cataloniei, dacă aceasta şi-ar revendica independenţa, informează Reuters.

Bogata regiune din nord-estul Spaniei, care are propria limbă şi cultură, a organizat un referendum la data de 1 octombrie privind independenţa sa, deşi acesta a fost catalogat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă.

Până în prezent, Rajoy a fost vag în privinţa posibilei utilizări a articolului 155 al Constituţiei ce l-ar putea autoriza să elimine Guvernul regional şi să solicite noi alegeri locale.

În cadrul unui interviu pentru ziarul spaniol El Pais, Rajoy a fost întrebat dacă s-ar folosi de articolul 155, el a răspuns: ”Nu exclud absolut nimic ce este în cadrul legii. Ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea soluţiilor extreme, dar pentru ca asta să nu se întâmple lucrurile trebuie să se schimbe”.

Curtea Constituţională din Spania a suspendat joia trecută şedinţa Parlamentului Cataloniei care ar urma să aibă loc luni, 9 octombrie, şi în cadrul căreia ar putea fi declarată independenţa regiunii, în urma referendumului de duminică. Decizia a fost motivată printr-o ”urgenţă excepţională”, iar judecătorii constituţionali susţin că reunirea plenului ar produce Spaniei ”un prejudiciu foarte greu sau chiar imposibil de reparat”.

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, şi-a exprimat voinţa de a apărea luni, 9 octombrie, în faţa plenului Parlamentului pentru a valida rezultatele şi efectele consultării de pe 1 octombrie, cu Declaraţia de Independenţă a regiunii pe masă. Convocarea legislativului reunit a fost solicitată miercuri de mai multe grupuri parlamentare, iar secretatul general, socialistul Xavier Muro, a intervenit, avertizând că acel punct de pe ordinea de zi încalcă rezoluţiile Curţii Constituţionale prin care au fost suspendate legile Referendumului.

Decizia forului constituţional de a suspenda şedinţa de plen care ar fi trebuit să aibă loc luni a fost luată şi pe motivul ”repercusiunilor economice şi sociale” pe care le-ar putea avea o asemenea decizie, astfel că orice fel de document sau rezoluţie adoptate în şedinţa Legislativului catalan are statut de act ”complet nul, fără valoare proprie şi fără niciun effect”, mai transmite El Pais. Curtea a notificat în scris şi conducerea Parlamentului catalan, inclusiv pe preşedinta Carme Forcadell, că au datoria de a ”împiedica sau bloca orice fel de iniţitivă care ar presupune ignorarea deciziei” luate joi, avertizându-i chiar despre ”eventualele responsabilităţi, inclusiv penale” care ar putea apărea în caz contrar.

Premierul Mariano Rajoy i-a cerut liderului catalan, Carles Puigdemont, să reintre în legalitate şi să renunţe ”cât mai curând posibil” la proiectul său de declarare unilaterală a independenţei. Rajoy a precizat aceasta este cea mai bună soluţie.

”Dacă există vreo soluţie? Da, şi cea mai bună este reintrarea în legalitate şi afirmarea cât mai curând posibil a faptului că nu va exista nicio declaraţie unilaterală de independenţă, deoarece prin acest lucru se vor preveni rele mult mai mari”, a spus Rajoy, într-un interviu pentru Agenţia Efe.

Miercuri, şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului privind independenţa faţă de Spania , relatează site-ul agenţiei Reuters.

În debutul unui discurs televizat, Puigdemont l-a acuzat pe Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, că a adoptat poziţia guvernului central de la Madrid, ignorând voinţa catalanilor.

”Regele Spaniei a ignorat faptul că populaţia catalană a fost victima brutalităţii din partea poliţiei. A avut oportunitatea de a se adresa tuturor cetăţenilor şi aşa ar fi trebuit să fie, conform Constituţiei. Declaraţiile regelui au dezamăgit mulţi catalani, m-aş fi aşteptat la un alt ton şi la alt mesaj. Regele a preluat discursul şi politicile guvernului lui Mariano Rajoy, unul catastrofal faţă de Catalonia”        , a spus Carles Puigdemont.

Liderul guvernului regional nu a precizat dacă independenţa faţă de Spania va fi declarată luni, dar a reiterat că va pune în aplicare rezultatul referendumului. – sursa: Gandul.info

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.