Acasă Externe Miniștrii de Externe au condamnat în termeni fermi acțiunile provocatoare ale autorităților...

Miniștrii de Externe au condamnat în termeni fermi acțiunile provocatoare ale autorităților nord-coreene

DISTRIBUIȚI

 148166 – 17102017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 16 octombrie 2017, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg. Discuțiile miniștrilor din statele membre ale Uniunii Europene s-au axat în principal pe dosarul nuclear iranian, Republica Populară Democrată Coreeană, respectiv politica UE în domeniul drepturilor omului.

În cadrul dezbaterii consacrate dosarului nuclear iranian, au fost evaluate perspectivele acordului în contextul evoluțiilor recente. A reieșit sprijinul unanim cu privire la respectarea de către Iran a prevederilor Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), dar și unele îngrijorări cu privire la programul balistic și politica regională ale Iranului. Ministrul Meleşcanu a reiterat sprijinul deplin pentru implementarea în continuare de către Iran a JCPOA, aspect esențial pentru restabilirea încrederii comunităţii internaţionale cu privire la programul nuclear iranian. „România recunoaşte progresele înregistrate, până în prezent, de către Iran şi insistă asupra importanţei continuării eforturilor în această direcţie”, a evidenţiat oficialul român în intervenţia sa pe această temă.

În contextul escaladării tensiunii în Peninsula Coreeană, miniștrii de Externe au condamnat în termeni fermi acțiunile provocatoare ale autorităților nord-coreene, accelerarea continuă a programului nuclear și balistic nord-coreean fiind considerată o violare gravă a obligațiilor internaționale. A fost adoptat un nou pachet de măsuri restrictive autonome ale UE, fiind salutată transpunerea completă a celei mai recente rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU (nr. 2375/2017). Ministrul Teodor Meleșcanu a condamnat ferm continua escaladare a tensiunilor și a reiterat angajamentul ferm al României în sprijinul eforturilor internaționale vizând denuclearizarea prin mijloace pașnice și într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreene.

Miniștrii de externe au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind politica drepturilor omului, punându-se accent pe continuarea promovării de către UE a valorilor universale și gestionarea mai eficientă a provocărilor din acest domeniu, inclusiv în cadrul organizațiilor multilaterale. Ministrul român de externe a subliniat importanța principiilor universalităţii, indivizibilităţii şi a interdependenţei drepturilor omului.

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii europeni de externe au discutat situaţia din Turcia, în principal prin prisma contextului de securitate regional. A reieșit preocuparea față de multitudinea provocărilor de securitate la adresa stabilității regiunii, cu implicații directe asupra securității Uniunii Europene. Cu acest prilej, ministrul român de externe a insistat asupra necesității unei abordări pragmatice şi constructive, precum şi pentru continuarea relației strânse și a dialogului politic cu Turcia, în măsură să ofere soluții eficiente la provocările comune. “Turcia este un partener strategic pentru România, a cărui stabilitate este importantă atât din perspectiva de membru NATO, cât şi din cea de partener-cheie al UE, inclusiv prin implicațiile la nivel regional, în zona Mării Negre. România rămâne angajată într-o abordare constructivă şi echilibrată în interesul comun al relaţiei UE-Turcia”, a arătat ministrul de externe Teodor Meleșcanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.