Acasă Nord-Vest Cluj Ministrul Afacerilor Externe s-a întâlnit cu ministrul Comerțului Exterior din Ungaria

Ministrul Afacerilor Externe s-a întâlnit cu ministrul Comerțului Exterior din Ungaria

DISTRIBUIȚI

 147933 – 03102017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat ieri la deschiderea anului academic la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu această ocazie, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

În acest context, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe marginea stadiului cooperării româno-ungare, pornind de la necesitatea consolidării dialogului bilateral, care să faciliteze discuții de substanță pe subiecte de interes reciproc din domeniul economic și politico-diplomatic. ‎Au fost abordate proiecte concrete de colaborare economică și de interconectare, inclusiv în domeniul energiei și al transportului.

În cadrul discuțiilor, ministrul Teodor Meleșcanu și-a exprimat speranța ca dialogul bilateral să ilustreze angajamentul reciproc pentru avansarea relațiilor dintre România și Ungaria, în baza ”Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”, de la a cărei semnare se împlinesc, în 2017, 15 ani.

În același context, ministrul Teodor Meleșcanu a menționat că autoritățile române sunt ferm interesate de aplicarea principiului reciprocității în ceea ce privește minoritatea română din Ungaria, reiterând necesitatea ca aceasta să se bucure de aceleași standarde de protecție de care beneficiază minoritatea maghiară în România.

În dialogul celor doi oficiali au fost abordate și evoluțiile în plan regional, ministrul Teodor Meleșcanu exprimându-și interesul de a aprofunda cooperarea dintre cele două țări pe teme de interes comun, cum ar fi evoluțiile din Balcanii de Vest, vecinătatea estică, securitatea energetică, inclusiv din perspectiva deținerii, de către Ungaria, în acest an, a președinției rotative a Grupului de la Vişegrad.

Cei doi miniștri au avut și un schimb de opinii asupra noii legi a educației din Ucraina. În acest context, oficialul român a menționat că reforma în domeniul educației nu trebuie să aibă ca efect restrângerea drepturilor de care se bucură minoritățile naționale în Ucraina și a salutat anunțul Ucrainei privind solicitarea avizului Comisiei de la Veneția pe acest subiect. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a încurajat solicitarea, de către partea ucraineană, și a avizului Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale. Acesta a punctat faptul că ‎este foarte important modul de aplicare al legii, asupra căreia se dorește o consultare mult mai strânsă cu partea ucraineană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.